TATIANA MALAI: „Succesul în agricultură depinde mult de deciziile corecte, luate la timpul potrivit, de multe ori, contra cronometru”

07 mar 2023
Deși este un domeniu în care cei mai mulți implicați sunt bărbați, și femeile muncesc în agricultură. Este o muncă deloc ușoară, ce presupune multă dedicație, responsabilitate și implicare. Cum este să muncești cot la cot cu bărbații, să fii și feminină, dar și un bun specialist într-o activitate din domeniul agricol, aflăm de la Tatiana Malai, care de 6 ani deține cu brio funcția de director finaciar în cadrul companiei DiazChim. A venit în echipa DiazChim după o experiență de 10 ani în domeniul financiar-bancar. Pe parcursul activității sale a implementat cu succes noi tehnologii și standarde de management al calității și a stabilit relații durabile cu producătorii agricoli.

Cum este să lucrați într-o industrie unde activează predominant bărbați?

Nu am simțit o diferență, nu m-am ciocnit cu impedimente doar din motiv că sunt femeie. Ca și în orice domeniu și indiferent de gen, este nevoie de timp pentru a câștiga încrederea și aprecierea colegilor și a partenerilor. Iar la DiazChim, întotdeauna am avut parte de atitudinea binevoitoare și susținerea tuturor colegilor din echipa cu care lucrez. Mai mult, realizările și reușitele companiei se datorează echipei, a profesionalismului și efortului fiecărui membru. Toți suntem maxim implicați și în munca la birou, și în cea din câmp cu fermierii, orientați spre rezultate înalte.

Aveți o experiență vastă în domeniul bancar, financiar. Cum s-a dezvoltat cariera Dvs. pe parcursul anilor și când ați înțeles că doriți să faceți o schimbare?

În domeniul bancar am fost puțin peste 10 ani. Pe parcursul dezvoltării mele profesionale în acest domeniu, am activat atât în prima linie, adică am lucrat direct cu clienții, cât și în linia a doua, unde se fac analize financiare, evaluări de riscuri, planificări, monitorizări. Pe tot parcursul acestor ani, cea mai interesantă parte pentru mine a fost să cunosc diferite istorii ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova: despre cum și-au început afacerea, cu ce provocări s-au ciocnit și cum au găsit soluții, despre planuri de dezvoltare și realizarea acestora în timp. Oricum, lucrând la bancă și cunoscând diferite afaceri este ca și cum ai învăța teorie la universitate. Practica este cu mult mai diferită și este mai interesantă. Aceasta mi-a stârnit mereu curiozitatea de a activa într-o afacere reală aici la noi, în Moldova.    

Decizia de a schimba domeniul nu a fost una ușoară, deoarece mi-a fost greu să ies dintr-o zonă de confort și să încep o carieră într-un domeniu cu totul diferit și asociat cu multe riscuri. Însă, la un anumit moment, lucrurile s-au aranjat exact așa încât să favorizeze această decizie. Am întâlnit oamenii portiviți la momentul potrivit și trebuie să recunosc că nu regret această decizie. În data de 9 martie 2023, se fac 6 ani de când activez în cadrul companiei Diazchim SRL.     

Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit de-a lungul carierei Dvs. în cadrul companiei?

Dacă e să vorbim pe scurt, cred că au fost pandemia de Covid-19, seceta din 2020 și, desigur, războiul din Ucraina. Sunt genul de provocări pe care nu le poți prevedea nici în cel mai pesimist scenariu. A fost nevoie de mult curaj și încredere că vom găsi soluții și ne vom adapta. În aceste situații, mai mult ca niciodată a fost important să avem o echipă  bună și unită, nimeni dintre colegi nu a plecat. Cu toții am știut că împreună vom depăși momentele dificile și așa a și fost. La fel s-a întâmplat și cu partenerii nostri, ne-au susținut și am continuat să colaborăm. Eu cred că asta se datorează faptului că DiazChim are aceleași principii și valori împărtășite de clienți, de furnizori și de angajați.

Cât de solicitantă este munca într-un domeniu conex agriculturii și ce calități ar trebui să posede o persoană care își dorește să lucreze în această ramură?

Este foarte solicitantă, poate chiar mai solicitantă decât multe alte domenii – în primul rând, pentru că volumul de muncă este unul mare, iar în al doilea rând, pentru că presupune interacțiunea cu foarte mulți și diferiți oameni.

Pentru că succesul în agricultură depinde mult de deciziile corecte, luate la timpul potrivit, de multe ori, contra cronometru chiar, trebuie să fie un om activ, care iubește să se afle mereu în acțiune. Trebuie să fie gata să meargă în câmp regulat și în orice anotimp, să fie acolo, alături de fermieri pentru a înțelege care sunt necesitățile lor și cum îi poate ajuta. Trebuie să fie bine organizat, sârguincios și să nu cedeze ușor în fața provocărilor.

Și nu în ultimul rând, să îți placă ceea ce faci, astfel, la final de zi, chiar dacă te simți obosit, ești fericit, or asta este ceea spre ce tinde fiecare dintre noi.

Ce le-ați recomanda femeilor care își doresc să dezvolte o afacere în agricultură?

Dacă intenția vine dintr-o mare pasiune și dragoste pentru agricultură, atunci cu multă muncă și dedicație, succesul este garantat. Desigur, domeniul este unul care necesită implicare și prezență maximă. În agricultură nu sunt zile de odihnă. Noi, femeile, fiind cele care dăm viață, devenim mămici, va fi un pic mai dificil la capitolul repartizarea timpului și a responsabilităților, dar cu oameni de încredere alături, le putem reuși pe toate. În rest, nu cred că femeile trebuie să aibă niște calități în plus față de bărbați pentru a iniția și dezvolta o afacere în agricultură.   

Care sunt direcțiile de dezvoltare ale companiei pentru anul 2023?

În următorul an, ne-am pus drept scop principal să îmbunătățim procesele de lucru și să lucrăm asupra calității, mă refer la toate domeniile noastre de activitate. Am atins un nivel bun de dezvoltare și nu dorim să pierdem din calitate ci, din contra, doar să îmbunătățim lucrurile. Ne dorim să devenim mai independenți în procesele de logistică, mai ales ce ține de producția agricolă, dar și la capitolul spații de stocare. Vom continua să facem investiții în aceste direcții.

Suntem în perioada în care celebrăm femeia. Ce mesaj doriți să transmiteți femeilor implicate în domeniul agroindustrial?

Cu ocazia zilei internaționale a femeii, adresez felicitări Doamnelor din colectivul DiazChim și Producătoarelor agricole cu care colaborăm. Dumneavostră sunteți exemplul de fuziune perfectă a frumuseții cu ambiția, a sensibilității cu puterea de voință, a gingășiei cu motivația, a tandreței cu tăria de caracter. Toate împreună Vă definesc și Vă caracterizează în cel mai frumos mod, fiind și cheia succesului în munca pe care o desfășurați.

Vă doresc să fiți fericite, să aveți parte de dragostea celor apropiați și respectul celor din jur. Să vă bucurați de împlinirea sufletească, pacea interioară și mulțumirea de sine. Fie ca spiritul de sărbătoare și măreția acestei zile să vă inspire întregul an.
 
loading ...