TEHNOLOGIILE INTELIGENTE, MAI APROAPE DE AGRICULTORI, MEDIUL ACADEMIC ȘI STUDENȚI

24 oct 2023
Noutăți bune pentru sectorul agricol: transferul de cunoștințe între mediul academic și industrie devine mai accesibil, cu mai multe oportunități de cooperare și dezvoltare pentru studenți, profesori, agricultori și companii de tehnologii digitale. 


 
La UTM, Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, a fost lansat Agrotek Arena, un centru de excelență care revoluționează industria agricolă. Pe teren deschis, au fost instalate cele mai noi tehnologii utilizate în agricultură.
 
Agrotek Arena este un prim pas către transformarea învățământului superior agricol într-un învățământ modern și de calitate. O prioritate foarte importantă pentru orice învățământ superior este integrarea cu industria, iar aici se vor întâlni mediul academic și companiile din domeniu, a declarat Viorel Bostan, rectorul UTM.
 
Avem planuri ambițioase pentru agricultură, tehnologii și educație. Agrotek Arena este un laborator în aer liber, cu tehnologii reale pentru că în agricultură cele mai importante sunt datele, informațiile și cunoștințele. Companiile private, oferă tehnologiile moderne în valoare de 1,6 milioane de lei în scop educațional și mentori, profesori care să-i instruiască pe studenți, Doina Nistor, director al Proiectului de Activitate Tehnologiile Viitorului.
 
Scopul de bază al arenei este promovarea, practicarea și învățarea noilor tehnologii digitale pentru a eficientiza modul în care agricultura este practicată, reducând impactul asupra mediului și creând o agricultură competitivă, sustenabilă și regenerativă.
 

Suntem astăzi martori ai unui eveniment frumos: trecerea de la agricultura tradițională, la cea inteligentă. A fost o investiție necesară întrucât toate țările europene s-au aliniat deja la acest concept, doar noi nu. Avem nevoie de tehnologii, avem nevoie ca ele să fie cunoscute de studenți și producătorii agricoli. În cadrul arenei, sunt deja implementate 14 tehnologii digitale: sisteme IPR, sisteme de irigare, stații meteo, sisteme de protecție a plantelor cu ajutorul dronelor ș.a. Toate acestea facilitează procesul de implementare a tehnologiilor moderne în agricultură, a menționat Sergiu Popa, pentru AGROMEDIA.
 
Agrotek Arena este o inițiativă inovatoare dezvoltată de Universitatea Tehnică a Moldovei în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.
 
Statele Unite sunt dedicate viziunii noastre comune pentru un viitor prosper, democratic și sigur pentru Republica Moldova. Abilitarea fermierilor și a ecosistemului agricol din Moldova pentru modernizarea cu cele mai noi instrumente și tehnici, extinderea pe noi piețe și sporirea rezilienței la schimbările climatice este crucială pentru acest efort, a menționat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova. 

 
Agrotek Arena reprezintă o investiție estimată la 3 mil. de lei, ce include valoarea echipamentelor oferite de companiile furnizoare de tehnologii și contribuția generoasă a Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, care susține dezvoltarea infrastructurii arenei și dotarea laboratorului pentru lecții practice oferite studenților și fermierilor. 
loading ...