Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Andrian Digolean, a subliniat importanța evenimentului și a muncii producătorilor:
„Festivalul Strugurelui de Masă nu este doar un prilej de bucurie, ci și o recunoaștere a muncii voastre. Aici, tradiția se întâlnește cu inovația, iar comunitatea se unește în jurul unui simbol al belșugului și speranței. Să fim mândri de ceea ce producem! Să fim uniți în ceea ce facem! Și să ducem Moldova și mai departe.”
În cadrul festivalului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a acordat diplome de apreciere producătorilor de struguri de masă, în semn de recunoștință pentru efortul și performanțele obținute:
- Locul I – C.A.Î.P.S. Basan-Agro (Cimișlia)
- Locul II – S.R.L. Peracos-Prim (Cimișlia)
- Locul III – G.Ț. Barcaru Mihail (Cimișlia)
- Viticultorul anului – Jumir Feodor, S.R.L. Agrif-Trans (Ialoveni)
- Cel mai bun producător de struguri pentru masă – C.A.Î.P.S. Basan-Agro (Cimișlia)
- Cel mai bun tânăr producător de struguri pentru masă – G.Ț. Loghin Andrian (Ialoveni)
Actualmente, Republica Moldova dispune de circa 16 000 de hectare de viță de vie pentru struguri de masă, dintre care aproximativ 1 000 de hectare sunt plantate pe sistem intensiv Pergola. Acest model modern, susținut de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, face posibilă sporirea productivității, îmbunătățirea calității recoltei și creșterea competitivității producătorilor pe piețele externe.