TOT MAI MULȚI FERMIERI ALEG SĂ PLANTEZE ZMEURĂ DIN SOIURI POLONEZE REMONTANTE. Cu toate acestea, oferta este încă mai mică decât cererea

20 sep 2022
Suprafețele cu zmeură din soiuri poloneze remontate sunt în continuă creștere. În această toamnă au apărut pe piață pomușoare de înaltă calitate, mășcate și frumos colorate din plantații înființate acum doi sau trei ani. În 2022, soiurile remontate au dat o recoltă bună, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.

În general, în Moldova, suprafețele cu zmeură remontantă sunt încă mici - mai puțin de o sută de hectare. Oferta de produse din acestea rămâne încă în urma cererii, deși există deja fermieri care pot oferi până la 500 kg de zmeură pe zi în septembrie. Un astfel de volum de produse este deja capabil să intereseze supermarketurile. Dar, la rândul lor, rețelele impun condiții prea stricte pentru returnarea pomușoarelor ce nu corespund calității către furnizori, precum și scheme de plată care nu sunt atractive pentru fermieri (întârzieri în plăți - până la o lună sau mai mult).

Monitorizarea EastFruit arată că, în ultima săptămână, prețurile angro pentru zmeură au crescut în medie cu 5 lei/kg - până la 65 lei/kg. În general, aceste pomușoare au crescut în preț pentru a treia săptămână. Săptămâna trecută, prețurile minime au tras la nivelul mediu, în timp ce prețurile maxime au ajuns la 70 lei/kg.

Prețul mediu angro pentru zmeură la momentul actual în moneda națională a depășit deja nivelul de anul trecut (deși în dolari rămâne puțin în urmă: 3,09 dolari/kg față de 3,43 dolari/kg).

Dar, ceea ce este cel mai interesant, nivelul prețurilor angro pentru zmeura târzie a depășit nivelul prețurilor pentru zmeura timpurie. Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. De exemplu, în anul 2020, care este similar cu anul curent în ceea ce privește caracteristicile meteorologice, zmeura timpurie a fost semnificativ mai scumpă decât cea târzie.

Potrivit experților de la Asociația Producătorilor de Pomușoare „Pomușoarele Moldovei”, creșterea prețului zmeurii la jumătatea lunii septembrie se datorează a doi factori. Prima este răcirea bruscă a timpului, însoțită de ploi, care complică procesul de recoltare din plantațiile deschise. Iar al doilea, prezența pe piață a pomușoarelor de calitate înaltă.
 
Cu toate acestea, datorită vânzărilor active în comerțul cu amănuntul și la târgurile de weekend, scade presiunea asupra nivelului prețurilor. Totodată, este posibil ca sezonul vânzărilor de zmeură remontantă anul acesta să dureze cu una sau două săptămâni mai mult decât anul trecut.
 

TOT MAI MULȚI FERMIERI ALEG SĂ PLANTEZE ZMEURĂ DIN SOIURI POLONEZE REMONTANTE. Cu toate acestea, oferta este încă mai mică decât cererea

TOT MAI MULȚI FERMIERI ALEG SĂ PLANTEZE ZMEURĂ DIN SOIURI POLONEZE REMONTANTE

Cu toate acestea, oferta este încă mai mică decât cererea

TOT MAI MULȚI FERMIERI ALEG SĂ PLANTEZE ZMEURĂ DIN SOIURI POLONEZE REMONTANTE. Cu toate acestea, oferta este încă mai mică decât cererea

loading ...