Polonia, locul I la exportul de zmeură congelată
În urma înghețurilor târzii de primăvară, fermierii polonezi întâmpină probleme serioase în plantațiile de zmeură, care ar putea afecta semnificativ recolta. Proprietarii de sere tunel din Polonia, din cauza zăpezii mari, au demontat pelicula de acoperire, ceea ce a provocat daune plantațiilor. Au fost înghețuri de până la -7 grade Celsius, în urma cărora s-au observat degerături semnificative ale mugurilor florali, care pentru unele soiuri au ajuns la 75-95%, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.Serbia, locul II la exportul de zmeură congelată
Și fermierii din Serbia se plâng de daune cauzate de înghețurile târzii. Așa cum plantele se aflau deja în stadiul de înflorire sau aproape de acesta, în special fructele cu sâmburi și perele, au avut cel mai mult de suferit. Daunele aduse plantațiilor de zmeură sunt încă nesemnificative, dar din cauza schimbărilor bruște de temperatură, pe plantații, se poate observa răspândirea diferitor boli.Ucraina, locul III la exportul de zmeură congelată
În prima jumătate a lunii aprilie, în regiunile de vest și de nord ale Ucrainei , au fost înghețuri scurte noaptea. Cu toate acestea, la zmeură faza de înflorire începe de la sfârșitul lunii aprilie și, prin urmare, înghețurile din luna mai sunt cele care provoacă principalele daune plantațiilor. Între timp, este prea devreme să vorbim despre orice daune semnificative, deși pericolul pentru o parte a recoltei încă se menține.Moldova
În ceea ce privește Moldova, starea plantațiilor de zmeură în acest moment este similară cu cea observată în Ucraina. Potrivit experților locali din industrie, nu au existat probleme cu înghețarea mugurilor în fermele celui mai mare grup de producție (satul Pocrovca), dar, la fel ca în Ucraina, totul se poate schimba în timp.De menționat că în Ucraina și Moldova, în cele mai multe cazuri, este vorba încă de zmeură, care este cultivată în sol deschis. De exemplu, în Moldova, prima cultură comercială de zmeură în sere va fi recoltată abia în 2023, iar, conform datelor preliminare, aceste pomușoare ar putea apărea pe piața moldovenească încă din prima jumătate a lunii iunie.
Situație generală și previziuni preliminare
Situația din Polonia, Serbia și Ucraina poate schimba cu adevărat piața globală de zmeură, deoarece în 2022 aceste țări au ocupat locurile I, II și respectiv III în clasamentul mondial al exportatorilor de zmeură congelată. În plus, există deja rapoarte din cel puțin două dintre aceste țări despre posibila pierdere a unei părți din recoltă din cauza vremii.Cu toate acestea, atunci când se analizează situația din Polonia, Serbia și Ucraina, trebuie luați în considerare trei factori importanți. În primul rând, perioada posibilelor înghețuri de mai, care cauzează de obicei principalele daune producătorilor de zmeură, este încă înainte. Prin urmare, putem vorbi doar despre un impact parțial negativ al vremii asupra recoltei.
Nu poate fi exclus factorul unei posibile exagerări a pierderilor de recolte de către fermieri, care ar putea astfel încerca să influențeze piața în ajunul începerii noului sezon.
Factorul numărul trei afectează deja piața europeană pentru aceste produse. În acest caz, vorbim despre o interdicție a importului și tranzitului de produse agricole (inclusiv fructe de pădure congelate) din Ucraina, introdusă pe 16 aprilie de Polonia, căreia i s-au alăturat curând Ungaria și Slovacia. Măsuri similare se discută și în România, Bulgaria și în alte câteva țări. Deja la sfârșitul săptămânii trecute, acest lucru a paralizat aproape complet exportul de zmeură congelată ucraineană, deoarece Polonia nu numai că a cumpărat mai mult de jumătate din exportul acestei fructe de pădure, dar a asigurat și tranzitul produselor ucrainene către alte țări ale UE.
Interdicția va fi în vigoare până pe 30 iunie, ceea ce va pune presiune serioasă asupra prețurilor pentru stocurile de zmeură congelată de anul trecut.