TOȚI STRUGURII SAU „ÎNTÂLNIT” LA CIMIȘLIA! „Festivalului Național al Strugurelui”, la a VIII-a ediție

04 sep 2023
La 3 septembrie curent la Cimișlia a avut loc cea de-a VIII-a ediție a „Festivalului Național al Strugurelui”, un eveniment devenit tradiție și dedicat promovării producătorilor strugurilor de masă. Timp de doi ani, din cauza pandemiei, acesta nu a avut loc, așa că acum a fost momentul să gustăm din cei mai giganți ciorchini și cele mai dulce bobițe crescute pe podgoriile țării noastre.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Asociația Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor din Moldova și Oficiul Național al Viei și Vinului.

În cadrul evenimentului s-a desfășurat și un concurs, cu genericul „Vița de aur”.

Învingătorii concursului au fost desemnați de viceprim-ministrul Vladimir Bolea, cu diplome și premii bănești.

„În Republica Moldova, strugurii sunt un simbol al prosperității și al recompensei pentru munca dificilă a viticultorilor. Noi ne mândrim cu soiuri valoroase și cu viticultori dedicați. În ultimii ani, rata de creare a noilor plantații de viță de vie cu struguri pentru masă a fost în continuă creștere, cu cca 800 ha anual. Cu siguranță aceste rezultate sunt atinse doar cu investiții și cu aplicarea celor mai înalte tehnologii, ținând cont de însușirile biologice ale soiurilor și de condițiile climatice ale fiecărui an”, a menționat Vladimir Bolea.
 

Festivalul este locul unde se reunesc producătorii de struguri, exportatorii, savanții din domeniu, dar și producătorii de ambalaje și material săditor viticol. Aici se stabilesc parteneriate, inclusiv cu Uniunea Europeană, și se identifică noi piețe de desfacere. În cadrul evenimentului au fost organizate expoziții și degustări ale strugurilor, dar și un vast program artistic.
 
loading ...