TRAGEDIE PENTRU APICULTORI: Circa 30 la sută din albine au pierit din cauza condițiilor meteo. Detalii, mai jos

01 mar 2021
Aproape 30 la sută dintre albinele din ţară au pierit în această iarnă din cauza devierilor de temperatură, afirmă unii apicultori. Insectele care au supraviețuit au fost ucise de dăunători.
 
Andrei Zagareanu are o prisacă cu peste 60 de stupi în satul Dănceni, raionul Ialoveni. Apicultorul a constatat că șase familii de albine au pierit.
 
“S-a observat din toamnă că ceva nu e în regulă la albine. Nu au avut posibilitatea să se pregătească aşa calitativ. Cred că din cauza condiţiilor climaterice”, spune apicultorul, care explică formarea petelor de diaree din cauza neregulilor în cazul digestiei alimentare. Bărbatul spune că de vină ar fi şi acarianul Varroa, cel mai mare duşman al albinelor:
 
“E de culoare roşie. E de formă rotundă, alungită. Ovală, mai bine zis, dar plată. Şi se încadrează foarte bine între inelele albinei, sparge corpul şi suge hemolimfa, suge sângele albinei”.
 
Andrei Zagareanu afirmă că și alți apiculturi au înregistrat pierderi colosale în această iarnă.
 
“Sunt chiar şi 80 de procente. Chiar unii apicultori ne sună şi ne întreabă ce s-a întâmplat. În stup nu este albină”.
 
 Potrivit preşedintelui Asociaţiei Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, în acest an ne-am putea pomeni în situaţia când în unele regiuni nu vor fi familii de albine.
 
“Sunt apicultor de 22 de ani și nu ţin minte o aşa secetă mare. Plus la toate, a fost şi iarna mai blândă. Albinele, practic, nu au avut perioada de stagnare, adică să stea ghem. La fiecare două trei săptămâni, când era timpul mai favorabil, ghemul se desfăcea. Asta şi a dus la uzarea mare a familiei de albine”, a declarat Ion Maxim.
 
Specialiştii recomandă apicultorilor să verifice stupii în zilele călduroase şi fără vânt, atunci când temperatura aerului este mai mare de 12 grade Celsius. Anul trecut, apicultorii moldoveni au recoltat în jur de 2 mii 500 de tone de miere, cu aproape două mii de tone mai puţin decât în 2019.
 
Sursa: publika.md
 
loading ...