UN AGENT ECONOMIC DIN CRIULENI A TRANSFORMAT UN RÂU ÎNTR-O GROAPĂ DE GUNOI

23 oct 2024
Râul Bălțata, cândva o bijuterie naturală a raionului Criuleni, a devenit o groapă de gunoi. Activiştii de mediu trag un semnal de alarmă şi spun că un agent economic a aruncat ilegal tone de deşeuri pe o porţiune din malul râului, situată între satele Budești și Bălțata. Autorităţile de mediu au şi amendat această firmă, dar situaţia nu s-a schimbat. Reprezentantul companiei susţine, însă, că vrea să amenajeze zona, nu să o distrugă.
 
Malurile pitorești ale râului Bălțata, cândva o destinație îndrăgită de localnici şi turişti, au devenit de nerecunoscut în ultimii ani, scrie TVR.
 
Ecologiștii care au urmărit situaţia spun că principalul vinovat este o companie privată din zonă, care a aruncat acolo zeci de tone de deşeuri. Ei se tem că asta ar putea avea un impact negativ major asupra mediului și sănătății localnicilor.
 
Am observat tot felul de deșeuri: plastic, gunoi de construcții, ambalaje și chiar chirpici din bălegar. Aceste deșeuri nu își au locul în zona de protecție a râului. Nu trebuie să fim experți pentru a ne da seama cât de mult din acest gunoi a fost spălat în râu în urma ploilor recente, susține Petru Vinari, ecologist, activist civic:
 
Zona plină de gunoaie aparține administrației publice locale din Bălțata. Primarul afirmă că agentul economic ar dori să construiască acolo o parcare.
 
I-am spus domnului Alexandru că ar trebui să evităm problemele cu Apele Moldovei și Agenția de Mediu, i-am cerut să elimine neregulile. Acum, a ajuns în situația de a primi și o amendă. Totuși, amenda impusă de ei este prea mică, susține Vadim Perepicica, primar, comuna Bălţata.
 
Pe de altă parte, Alexandru Foma, proprietarul firmei în cauză, susţine chiar că a plantat copaci şi că are grijă de întreaga zonă.
 
Am făcut comandă de copaci, să-i sădesc ca să vadă oamenii că acolo nu este gunoişte. Vis-a-vis cândva a fost gunoişte. De acolo, am dus vreo 20 de camioane cu gunoi. Acum e curat, îngrijit şi sunt sădiţi copaci. Eu încerc să amenajez teritoriul, nu să fac gunoi, spune agentul economic.
 
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Protecția Mediului transmit că firma a fost amendată cu şase mii de lei şi are obligaţia să cureţe malul râului şi să ducă deșeurile într-o locație autorizată.
 
În cazul în care nu vor fi evacuate deșeurile, va fi încheiat proces verbal cu privire la contravenţie. Ceea ce ar însemna încă o amendă de până la nouă mii de lei, susține Ion Bulmaga director, Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
 
Râul Bălțata este afluent al Nistrului şi are o lungime de 27 de kilometri. Republica Moldova are printre cele mai poluate cursuri de apă din Europa. Centrul Naţional de Mediu informează că, din cele peste 3.000 de râuri din ţară, niciunul nu are apă curată.
loading ...