UN AGRONOM DIN ORHEI ȘI-A DESCHIS PROPRIUL MUZEU. Colecția lui Ion Adomniței adună peste 25 mii exponate

06 mai 2021

Documente care datează din cele mai vechi timpuri, tehnică agricolă şi militară, ceasuri, monede, cuțite rămase de la geto-daci, dar şi tot soiul de alte instrumente utilizate pe vremuri de ţăranii meşteşugari sunt expuse în muzeul lui Ion Adomniței din Comuna Cucuruzeni, raionul Orhei. Bărbatul se mândrește cu o impresionantă colecție de exponate, care au fost adunate timp de 18 ani, transmite AGROMEDIA cu referire la Tv6.md.
 
Ion Adomniţei din comuna Cucuruzeni, raionul Orhei este agronom de profesie, însă marea sa pasiune, pe care a descoperit-o încă din copilărie, este istoria. Fiind atras de lucrurile vechi, acum 18 ani, a început să colecteze obiecte din perioada sovietică.
 
“Eram la o bătrână și îi reparam lumina. Văzând mai multe lucruri istorice, mi-a amintit că am și eu lucruri lăsate de la bunelul meu. Așa am început a face colecție, iar când colecția s-a înmulțit, am început a face încăperi”, povestește Ion Adomniței, proprietarul muzeului “Ion Budulai”.
 
Astfel, bărbatul și-a transformat gospodăria într-un veritabil muzeu, căruia i-a dat numele “Ion Budulai” – așa este poreclit în sat din motiv că ar semăna cu personajul din film. În cele două încăperi ale muzeului au fost înghesuite pe rafturi peste 25 de mii de exponate din diferite domenii și epoci. Colecția impresionantă este o adevărată bogăție pentru dl Adomniţei, care vorbește  despre fiecare lucru cu mândrie.



“Avem aparat foto nemțesc din 1937-1930. Avem butelie de apă gazată din 1939. Avem oglindă din 1700-1800 de la țarul Nicolai, oglindă care este prelucrată cu argint.  O monedă de 1800 de ani de la geto-daci, am și turcești, au 1400 de ani. Și cuțitul este tot de la geto-daci și are 1700 de ani”, spune agronomul.
 
Și asta nu e tot. Proprietarul muzeului deține și un arsenal întreg de arme, care, spune el, datează din diferite epoci. Accesul în muzeu este gratuit, deoarece proprietarul nu și-a propus să obțină profit, ci doar să le ofere vizitatorilor o lecție impresionantă de istorie. El susține că fiecare exponat este studiat cu mare atenție și ar putea vorbi ore în șir despre istorie cu oaspeții săi. Multe dintre obiectele vechi sunt donaţii, pe altele le-a cumpărat. Până acum, a avut vizitatori din toată Moldova, dar și de peste hotare, precum Rusia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Germania. Din cauza pandemiei, proprietarul se plânge însă că prea puțini oameni îi trec pragul. 
 
loading ...