UN APICULTOR DIN IALOVENI A RĂMAS FĂRĂ JUMATE DIN ALBINI DUPĂ CE S-AU INTOXICAT. În apropiere de prisacă au fost tratate culturi cu erbicide. Iată ce zice ANSA
Nenorocire în prisaca unui apicultor din raionul Ialoveni. În urmă cu câteva zile, Ilie Chiosa, care deține 40 de familii de albine, a observat că multe dintre ele erau moarte la pământ. S-a întâmplat după ce în apropiere de prisacă, au fost tratate mai multe culturi cu ierbicide. Atunci, apicultorul a fost asigurat că produsul nu-i va afecta albinele, însă se pare că nu a fost așa. Bărbatul a aflat că o situație similară s-a produs și într-o prisacă din vecinătate. Astfel, s-a adresat la Direcția ANSA din Ialoveni. Bărbatul a scris o plângere și a solicitat ca specialiștii să vină la fața locului să examineze cazul, însă apicultorul se plânge că a fost ignorat. Reprezentații ANSA i-ar fi spus că vor ieși în teren doar când vor primi ordin de la subdiviziunea din Hâncești.
“Am sunat la primăria satului Ruseștii Noi și le-am povestit despre ce s-a întâmplat. Ei au trimis specialiști, care au constatat decesul albinelor în proporție de circa 40%. După aceasta, a doua zi am fost iarăși la sediul ANSA și am mai scris încă o cerere. Cred că prima a fost anulată. Le-am spus să mă telefoneze dimineața ca să putem merge împreună în prisacă. Azi, reprezentanții ANSA au venit la prisacă. Am colectat probele și ei au sigilat pachetul. Nu știu dacă merită să fac aceste analize, deoarece ele costă în jur de 1 300 de lei. Important deja e să salvez ceea ce mi-a mai rămas și să nu rămân fără albini”, a povestit Ilie Chiosa.
Acest caz este strigător la cer, susține președintele Asociației Naționale a Apicultorilor.
“Acesta este un caz ieșit din comun, deoarece apicultorul a fost ignorat de către autorități și a fost obligat să aștepte. Apicultorul spune că alături de prisacă s-a stropit cu erbicide. Domnul Ilie a vorbit cu liderul de acolo, care a spus că acest erbicid nu este periculos pentru albini, dar din cauza căldurii, albinele erau în căutarea apei și s-au putut otrăvi de la miros s-au de la picăturile de erbicide de pe plante. Noi nu am cules roadă de la salcâm și acum apicultorul riscă să nu culeagă nici la tei, nici de la floarea-soarelui, deoarece a rămas fără albini lucrătoare”, a declarat președintele Președintele Asociației Apicultorilor, Ion Maxim.
Contactați de redacția “AGROMEDIA”, reprezentanții ANSA Ialoveni nu au răspuns la telefon pentru a comenta situația.