Săptămâna trecută, unul dintre cele mai mari combinate de panificație din țară a majorat prețul la pâine. Astfel, fabrica „Milina” a scumpit produsele sale cu aproximativ un leu, cu excepția chiflelor.
În urma ajustării prețurilor, o pâine lungă de clasa a II-a a devenit egală ca preț cu cea de clasa a I-a și costă acum 5,5 lei, o pâine albă costă acum 8 lei și o pâine feliată, 8,5 lei. Prețurile au crescut, în medie, cu 10% - 17%.
Pentru portalul Tuk.md, directorul fabricii, Alexander Voinsky a menționat că sunt o mulțime de factori care au influențat creșterea prețurilor la pâine.
Prețurile au crescut la orice, de la combustibil la ambalaje. Prețurile la făină, unt, zahăr, sare, drojdie au crescut. Din cauza crizei și a războiului din Ucraina, toate livrările logistice au fost întrerupte. Totul a venit din Europa și a ieșit de două ori mai scump. Pentru a aduce astăzi făină de secară, transportul din Belarus costă 8.000 de euro față de două sau trei mii înainte, spune Voinsky.
Managerul fabricii a mai remarcat că noile prețuri includ o ușoară creștere a salariilor pentru angajații companiei și costul modernizării echipamentelor, care a crescut și în preț.
Președintele Asociației Naționale a Industriilor de Panificație și Morărit, Veaceslav Guțuleac, a declarat pentru un post de televiziune, că majorările au fost inevitabile.
Sunt producători care nu mai rezistă pur şi simplu la formarea costului. S-a mărit, şi într-un sens, modifică prețul, ajustează preţul la costurile de pe piaţă. Luând în calcul modificările de componentă a formarea de preţuri a unui produs, a spus Veaceslav Guțuleac.
Potrivit lui Eduard Grama, directorul Combinatului de Panificație din Bălți, situația este critică și la ei.
Noi, la fel, ne pregătim pentru ajustarea prețurilor. După cum vedeți, motorina se scumpește, urmează energia electrică. Se discută la nivel guvernamental și despre majorarea prețului la gaze. Acestea trei stau la baza formării costului la pâine. Nu mai vorbim de prețul materiei prime care crește zilnic, inclusiv sarea, drojdiile care s-au scumpit dublu. Datorită faptului că a fost interzis exportul cerealelor, prețul grâului se menține, dar el va exploda odată cu și scoaterea restricțiilor. Deja combinatul cumpără făina cu preț între 7,5 și 9 lei. Prețul depinde de foarte mulți factori, a declarat pentru Agromedia, Eduard Grama.
Cel mai mare producător de pâine din țară, „Franzeluța”, deocamdată menține prețurile pentru produsele sale. Cel puțin, asta susține directorul întreprinderii, Victor Matcov.
Și la noi situația este dificilă, dar încercăm să păstrăm prețurile, compensând pierderile prin alte categorii de produse, cum sunt pastele făinoase, biscuiții, napolitanele, torturile. Încă rezistăm, a declarat pentru Agromedia, Victor Matcov.
„Franzelluța” a scumpit produsele de panificaţie la începutul lunii februarie. Majorarea a fost de 30%, cu excepţia pâinii sociale, care a rămas la prețul de 3 lei.
Combinatul de Panificație din Bălți a operat ultimele modificări de preț la produsele sale în noiembrie 2021. Atunci, s-au scumpit cele mai vândute produse de panificație ale fabricii, inclusiv pâinea, cu aproximativ un leu.
Anterior, Ministerul Agriculturii a solicitat Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Consiliului Concurenței să monitorizeze majorările de preţ la produsele alimentare, în special la cele de primă necesitate.