VINDEA APICULTORILOR MEDICAMENTE CARE, DE FAPT, ERAU PENTRU VACI ȘI OI

13 jul 2023
Importa și comercializa ilegal medicamente de uz veterinar, de proveniență dubioasă. Este vorba despre un cetățean al Republicii Moldova, care a fost deconspirat de inspectorii ANSA. Acesta vindea medicamentul BA-TICK (aparent fabricat în Turcia), pe site-uri specializate pentru producătorii din domeniul apiculturii. De fapt, potrivit specialiștilor, produsul dat se eliberează doar în baza de prescripție veterinară (rețetă), fiind destinat doar pentru tratamentul bovinelor, ovinelor și câinilor.
 
Potrivit ANSA, medicamentul a fost importat în condiții neclare și comercializat cu încălcarea cerințelor sanitar - veterinare în vigoare și în condiții interzise.

Astfel, la data de 12 iulie curent, inspectorii Agenției printr-o acțiune de „cumpărătură de control”, au identificat  persoana care practica activități ilicite. În așa mod a fost cu succes contracarată o tentativă de comercializare ilegală a medicamentelor de uz veterinar, informează ANSA.


 
Medicamentele de uz veterinar depistate, au fost ridicate drept probe conexe cazului investigat, urmând a fi declanșate procedurile de confiscare. Cazul urmează a fi investigat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Persoanele care se fac vinovate vor fi sancționate conform cadrului normativ. Ancheta este în desfășurare.
 
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii de animale, apicultorii, medicii veterinari atestați în condițiile legii, să procure medicamente de uz veterinar doar din locuri autorizate (farmacii veterinare & depozite farmaceutice veterinare), excluzând comerțul ilicit.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă toți comercianții de medicamente de uz veterinar neautorizați să renunțe la aceste practici ilegale, ce pot cauza riscuri majore pentru sănătatea și siguranța animalelor și consumatorilor.

ANSA: Îndemnăm fermierii ca, în cazul achiziționării/deținerii medicamentelor de uz veterinar neînregistrate menționate, să se abțină de a le utiliza, precum și să informeze Agenția despre acest fapt.
  • Linia Verde: 0 800 800 33;
  • Viber: 067675544;
  • e-mail: sesizare@ansa.gov.md.
loading ...