VIOREL GHERCIU LA SFAT CU FERMIERII DIN ȚARĂ: "Îndemnăm să manifestați interes pentru proiectele ce vin în ajutorul întreprinderilor agricole"

19 aug 2021
În data de 18 august 2021, a fost organizată o ședință comună, în cadrul căreia ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, s-a întâlnit cu reprezentanții sectorului zootehnic din țară.

Organizarea acestui eveniment a avut drept scop identificarea și comunicarea principalelor realizări și probleme cu care s-au confruntat crescătorii de animale din țară pe parcursul anului anterior. S-a adus în discuție subiectul calității și ponderii producției agricole animaliere, dar și problemele reale întâlnite de fermieri în desfășurarea activității lor și, respectiv, recomandările punctuale.
S-au identificat și constatat un șir de provocări, de care fermierii se ciocnesc în munca lor zilnică și care le pun în dificultate activitatea. Insuficiența forței de muncă, calificarea proastă a muncitorilor, disponibilitatea redusă a pășunilor, dar și proasta calitate a acestora, nemulțumirea față de unele inițiative legislative, taxe mari, sunt doar câteva obstacole în obținerea unui produs calitativ, conform standartelor impuse de reglementările naționale.

Toate aceste puncte de forță stau la baza micșorării efectivului de animale și la reducerea rentabilității sectorului zootehnic.

Fermierii susțin că au parte de condiții dificile de activitate. Se confruntă cu lipsa lucrătorilor calificați în sectorul zootehnic, irigare insuficientă, prețuri înalte la furaje, dar și pierderi mari în urma stricăciunilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2020. Cu toate acestea, se atestă o creștere cu 1% a efectivului de bovine și cu peste 7% a efectivului de vaci mulgătoare în întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești, în comparație cu anul precedent.



Au avut un cuvânt de spus și apicultorii. Aceștia s-au plâns de pierderi colosale în anul 2020, cauzate de condițiile climaterice nefavorabile. Producția de miere a scăzut cu 50 % în comparație cu anul 2019.

Pe de altă parte, în domeniul acvaculturii, în ultimii 10 ani se atestă o sporire a cantității de pește autohton, ce a constituit aproximativ 12680 tone ( în 2019). În afară de dinamica pozitivă a producției piscicole autohtone, piscicultorii se bucură și de cererea în creștere a consumatorilor, fapt ce indică că sectorul respectiv devine tot mai important în economia țării.

Ca urmare a discuțiilor din cadrul ședinței, ministrul Viorel GHERCIU a asigurat participanții prezenți, că Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune ca obiectiv de bază modificarea cadrului legislativ în scopul dezvoltării sectorului zootehnic în concordanță cu cerințele pieței internaționale:

„Ne propunem să intensificăm competitivitatea produselor de origine animalieră pe piața internațională, inclusiv comunitară. În acest scop, vom continua să ajustăm și să armonizăm legislația națională la cerințele actelor normative internaționale. Îndemnăm fermierii să manifeste interes sporit pentru proiectele ce vin în ajutorul întreprinderilor agricole să implementeze tehnologii avansate în domeniul creșterii, nutriției, ameliorării, selecției, reproducției și protecției animalelor”.



 
loading ...