Compania EUROALUN în parteneriat cu experții italieni va lansa în curând Vitrohub, laboratorul de micropropagare, unde va produce material săditor liber de viruși. Acesta activează de aproape un an în regim de testare și oferă trainguri pentru personal și studenții de la Facultatea Bilogie și Pedologie a USM, acolo unde se află și sediul laboratorului.
Dotat cu echipamente din cele mai moderne, Vitrohub, prin know-how-ul implementat, va oferi posibilitate horticultorilor să beneficieze de material săditor sănătos, lipsit de viruși pe care îl vor putea supune unor analize minuțioase înainte de a-l planta.
Solicitat de AGROMEDIA, Sergiu Melnic, manager calitate, compania EUROALUN, ne-a comunicat că „partenerii din Italia au lansat un asemenea laborator acolo, la ei, și noi, practic, am transpus tehnologiile în R. Moldova. Este vorba de biotehnologie, care s-a studiat și la noi, dar n-a existat posibilitatea să implice în proces și macroutilajele.”
Potrivit lui, laboratorul nu este doar unul de cercetare, ci și de producere, care va crea material săditor devirusat.
„Acum un an sau doi a fost și o ședință la nivel de minister, în care s-au discutat problematicile materialul săditor adus de peste hotare. Noi, neavând la nivel de stat un laborator bine dotat, care ar putea să diagnosticheze calitatea materialului săditor, contaminarea lui cu eventualii viruși, au fost situații în care unii antreprenori au procurat material săditor, au investit, au luat subvenții, ca până la urmă să descopere că acesta era infectat cu cancer bacterian, cu alte boli împrumutate, cu defecte oculte care nu puteau fi identificate imediat”, a menționat dl Melnic.
Mai multe portaltoiuri aflate în regim de testare
În context, Vitrohub și-a pornit activitatea ca să elimine aceste riscuri pentru antreprenorii noștri – și cei care oferă material săditor, și cei care plantează livezile.
„Mai ales că avem acces la acest know-how. Doar că pentru a pune pe roate un asemenea laborator trebuie să mergi în regim de testare patru ani și mai mult. Există protocoale, terenuri de cultură care trebuie adaptate, încercări de laborator. Vorbim de orice material săditor care poate fi introdus in vitro. Avem deja în regim de testare un portaltoi de piersic, mai aducem unul de cais și am lansat tratativele cu proprietarii de portaltoi de cireș acum în vogă din Franța și Germania. Sunt soiuri destul de solicitate, urmează un șir de negocieri pentru a obține sublicența, pentru că trebuie să obținem dreptul de a le multiplica la noi în țară. Trebuie ca proprietarii de portaltoi să ne evalueze structura – nu e suficient să ai doar laborator, ci și o cameră de preadaptare, o seră etc. Suntem la etapa de finalizare, terminăm de montat sera, camera de preadaptare e tot în incinta USM, și acum montăm și umbrarul”, a mai relatat sursa.
Sergiu Melnic a menționat că echipamentul parțial este al colegilor italieni, iar o altă parte a fost achiziționat din câștigurile membrilor companiei EUROALUN.
„Am beneficiat în cadrul proiectelor noastre anterioare și de o finanțare din partea Helvetas și am procurat utilaj pentru extinderea activității și pentru a putea mări capacitatea de producere. Laboratorul de micropropagare va oferi servicii antreprenorilor care dețin pepiniere, iar ideea a fost să producem material săditor virusfree aici pe loc, să dăm posibilitatea ca el să fie adaptat și aclimatizat la noi. Avem experiențe când multe condiții de pe loc trebuie luate în considerare în momentul în care aduci o varietate de plantă care e în premieră la noi”, a specificat managerul companiei EUROALUN.