VOM AVEA O FABRICĂ DE PROCESARE A SUBPRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ ȘI MAȘINI SPECIALE DE COLECTARE A ACESTORA

09 feb 2023
La Criuleni va fi construită o fabrică de procesare a subproduselor de origine animală, nedestinate consumului uman. De asemenea, vor fi procurate și mașini specializate pentru colectarea subproduselor, inclusiv a cadavrelor de animale.

Uzina este parte a unui sistem de gestionare a tuturor categoriilor de subproduse, în corespundere cu standardele UE, și vine să protejeze sănătatea publică și mediul.

Banii necesari pentru construcția fabricii vor fi ofriți de Banca Mondială, sub formă de credit în valoare de 13,5 milioane de euro, prin proiectul Agricultura Competitivă în Republica Moldova.

În acest scop, în iulie 2022, a fost avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede alocarea unui lot de teren agricol. Este vorba de o suprafață de 2,5 ha de teren agricol, aflat în gestiunea Întreprinderii de Stat „Stațiunea Didactică Experimentală Criuleni”.

Citește și: COMPLEX MODERN DE COLECTARE ȘI PROCESARE A SUBPRODUSELOR DE ORIGINE ANIMALĂ, LA CRIULENI

În cadrul proiectului, crescătorii de animale din țară participă la instruiri. Ludmila Catlabuga din satul Visoca, Soroca, este proprietara unei ferme cu 135 de vaci. Antreprenoarea spune că, odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la aderarea la UE, apar mai multe oportunități pentru producătorii autohtoni.

Urmează să ne conformăm, să întrunim foarte multe condiții, cerințe și să devenim conformi, spune femeia.

Iar Ion Luchian deține o fermă de vaci de 100 de capete în satul Cuizăuca, Rezina. Primele vaci le-a adus acum nouă ani din Germania.

Ca să dezvolți o fermă de bovine la un cap de animal să fie full, adică utilată cu tot necesarul, trebuie în jur de 10 mii de euro pentru un cap. Este foarte binevenită poziția ministerului să subvenționăm masiv per litru de lapte, animalele, utilajul, spune fermierul.

Proiectul a fost lansat de autorități împreună cu parteneri de dezvoltare, acum un an.

Sistemul constă din construcția unei uzine de procesare. O parte a proiectului este familiarizarea agenților economici privind utilizarea, transportarea și distrugerea acestor subproduse. În acest scop, am elaborat împreună cu experți internaționali un ghid special, menționează coordonatorul proiectului, Eugen Voinițchi.

Licitația pentru proiectarea și construcția uzinei a fost deja lansată. Întreprinderea urmează să fie deschisă până la sfârșitul anului 2024.

Aceasta ne va permite ca să avem trasabilitatea pe tot lanțul de producere: de la nașterea animalului, până la abatorizare și la plasarea pe rafturi a produsului finit, menționează Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

În prezent, în sectorul avicol și în cel de producere a laptelui activează aproximativ 200 de fermieri.
 
Sursa: moldova1.md
loading ...