AȘTEPTĂRILE ȘI REZULTATELE FERMIERILOR DIN GĂGĂUZIA. Povestea lui Constantin Fucidji

30 oct 2020
De la nord la sud, agricultori din toate colțurile țării s-au confruntat cu un an dificil, care le-a pus la încercare nervii și răbdarea. Seceta i-a lăsat pe mulți dintre ei fără roadă și cu datorii. Chiar și așa, sunt încrezători în ziua de mâine și continuă să meargă înainte. AGROMEDIA a realizat un interviu cu un producător agricol din Găgăuzia, care a descris situația din regiune și modul în care fermierii privesc spre viitor. Este vorba despre Constantin Fucidji din satul Chirsova, raionul Comrat, care gestionează peste 1 000 de hectare de terenuri agricole după tehnologia tradițională. Bărbatul pune mare accent pe asolament, iar împreună cu soția sa, care este agronom de profesie, împarte terenurile în așa mod încât rotația să fie exact după graficul pe care îl stabilesc conform calendarului. Fermierul a povestit că de când face agricultură nu a întâlnit așa an dificil.



-Cum descrieți acest an pentru agricultorii din Găgăuzia?

-Seceta care s-a abătut de mai bine de un an a ars culturile direct pe câmp. De 40 de ani sunt în domeniul agricol, dar așa ceva nu am mai văzut. Precipitații nu au căzut în zona noastră niciun pic, doar în septembrie am început să avem ploi. Iată de ce și rezultatele sunt triste. Am avut 500 de hectare de cereale de grupa a I-a, unde pierderile au fost de peste 50%. La cultura de floarea soarelui am adunat o tonă la hectar, era uscată și mai mult a rămas pe câmp. Porumbul încă nici nu l-am recoltat, urmează să strângem cel mult 200 kg la hectar, măcar să avem pentru a repartiza oamenilor de la care am arendat terenurile. La început de vegetație, porumbul se arăta foarte frumos, nimeni nu avea în Chirsova, însă cu seceta nu poți lupta.

-Aveți terenurile în zona de sud, unde mereu seceta este prezentă. Cât de greu este să faci aici agricultură și dacă îi considerați pe fermierii de la nord mai norocoși?

-Agricultură poți face peste tot, dacă ții cont de mai mulți factori. Sigur ne este greu, însă colegii noștri de la nordul republicii sunt loiali și ne susțin în ani dificili. Iată eu țin minte că în anul 2012 a fost o secetă la fel de dură, atunci ei au refuzat ajutoarele din partea statului pentru a le oferi nouă celor de la sud. Noi toți suntem fermieri și cine dacă nu noi ne vom susține. Nu vom uita acest gest niciodată.

-În ce ani ați avut cele mai bune rezultate? 



-Ani buni au fost mai mulți. Ultimii 5 ani am avut rezultate bune în gospodărie, însă cei mai bogați au fost anii 2007, 2013, 2016. Atunci am achiziționat și tehnică agricolă și ne-am dezvoltat mai intens. Anul acesta chiar dacă este unul dificil, oricum am procurat un încărcător telescopic Manitou, model, MLT-X 735, deoarece era o necesitate mare. Gestionarea eficientă a costurilor, confortul și performanța merită toate investițiile.

-Cum vă ajută la modul practic acest încărcător?

-Am simțit necesitate ca să procurăm un astfel de încărcător, deoarece procesul de încărcare și descărcare implica foarte mulți angajați și munca nu era eficientă. Acum această mașină îmi înlocuiește 5 oameni. Încărcătorul răspunde tuturor nevoilor din timpul lucrului.

-Anul acesta producție este mai puțină. Dar cum sunt prețurile?

-Chiar dacă avem calitate bună, dar cantitate mai puțină decât în anii precedenți, prețurile sunt mici. De exemplu, floarea soarelui am vândut-o cu 8 lei 50 de bani kilogramul. Cel mai probabil această situație se întâmplă din cauza importurilor masive în țara noastră din alte state, unde producție este mai multă și, respectiv, și prețurile mai mici. 

-Un alt aspect pe care vrem să-l analizăm sunt imputurile. Cum s-a dezvoltat piața în acest sens în ultimii 20 de ani?



-Anul acesta am decis să semănăm mai târziu, deoarece clima ne obligă să ne adaptăm la condiții noi. În privința semințelor sau a produselor fitosanitare, acum avem de toate, ne rămâne doar roade să strângem și să putem cumpăra. Îmi amintesc când am început a munci în agricultură, era mare deficit de imputuri. Atunci erai nevoit să inventezi diverse modalități ca să combați o boală sau alta, acum însă este mult mai simplu, important e să știi cum să le administrezi corect și să nu faci abuz de ele. Trebuie să înțelegem că pământul merită păstrat pentru următoarele generații.

-V-ați dori ca și copiii dumneavoastră să vă urmeze destinul? Și dacă da, ce sfat le-ați da?

-Dacă ar fi ca fiul meu să se regăsească în acest domeniu important și nobil al agriculturii l-aș sfătui să învețe cât mai mult, să țină cont de tehnologii, pentru că sunt foarte importante. La fel, să se implice cu suflet în tot ce face și, nu în ultimul rând, să înțeleagă că prin oameni și cu oameni faci lucruri frumoase. Echipa este un factor decisiv în succesul care urmează să îl obții. Probleme evident că apar, cum ar fi lipsa de specialiști și muncitori, dar însă în agricultură trebuie să ții cont de un factor "Ce nu faci azi, mâine va fi târziu".



-Dacă ați întoarce timpul înapoi ce vă doriți să schimbați sau să realizați?

-Nimic, absolut nimic. Eu mă consider un norocos, fiindcă că am ales la timpul potrivit să fac o facultate în agricultură și să mă dedic toată viața sectorului agrar. În privința dorințelor, este una: vreau să încep să cultiv din nou fasolea. Este o cultură profitabilă și ușor de crescut. Cândva am avut în asolament și eram mulțumit de rezultat. Rapița este o altă cultură care vreau să o cultiv. La fel, este profitabilă, sunt de fapt primii bani care apar într-o gospodărie, chiar dacă există riscuri, oricum merită investițiile.

 
loading ...