MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI. Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

03 sep 2021
Muzeul de Etnografie din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă serbează 35 de ani de la înfiițare. Instituția a fost fondată de familia Clașevici și deschisă la 1 septembrie 1986. Primele exponate au fost aduse din familie, din plevăria lui tata Evgraf, din lada de zestre a mamei Tasica, din podul casei bătrânești, de la rude, prieteni și de la săteni. 

În prezent, Muzeul dispune de patru săli. În tindă este improvizată o ogradă țărănească din trecut, cu căruțe, sănii mari, utilaje, mecanisme de prelucrare a lemnului, a strugurilor, unelte agricole vechi. Pe un perete vedem imagini cu locurile pitorești ale satului, fotografii cu port popular din trecut, obiceiuri și tradiții vechi.

Ce găsim în Casa Mare și Gospodărie bunelului

În Casa Mare sunt expuse cămăși femeiești din pânză de casă (de tort), frumos brodate, croșetate. De asemenea, prosoape vechi pe pânză de casă și de fabrică, prostiri, fețe de masă, perne brodate, mobilă țărănească din satul de altădată, haine vechi din port popular și lăzi cu zestre.În cea de-a treia sală, Gospodăria bunelului, sunt amenajate expozițiile din atelierul foto din trecut, obiecte de uz casnic din lozie, papură, lemn, metal, ceramică; bani vechi, urme ale războiului, unelte de prelucrare a lânii, a cânepii, de acoperit case cu stuf; detalii din atelierul croitorului, fotografii și documente vechi.

Standuri foto, informații, filme despre regretata actriță Ecaterina Malcoci, cărți cu autografe pentru muzeu, mențiunile muzeului (1986-2021), fotocărțile color despre activitatea muzeului 2015-2020, informații despre personalitățile satului sunt păstrare în a patra sală. Aici descoperim și expoziția „Ograda țărănească în trecut” cu figurine din lut.

În incinta Muzeului se desfășoară activități, excursii tematice, lecții, ore educative, întâlniri, ateliere de creație, se face chimb de experiență cu alte muzee. Au loc șezători, omagieri ale personalităților, întâlniri cu oameni din sat.Mica bijuterie etnografică din Crocmaz participă la evenimentele culturale locale, raionale, republicane și internaționale. În ultimii ani au fost implementate mai multe proiecte cu ajutorul cărora au fost schimbate ferestrele, renovat acoperișul și sistemul de iluminare, construit sistemul de canalizare. Muzeul a fost înzestrat cu mobilier special, cu echipament tehnic și a reînviat arta țesutului la stative (finanțatori: Guvernul SUA și al Poloniei, Estonia, Austria, Suedia, Consiliul raional din diferiți ani, Primăria Crocmaz).

Muzeul studiază istoria, tradițiile, obiceiurile, portul popular, viața și ocupațiile sătenilor din trecut, soarta lor în diferite perioade istorice. Este vizitat de oaspeți din mai multe țări ale lumii, pe care îi așteaptă și în continuare.
 
Sursa: Muzeul de Etnografie Crocmaz


 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

LOCALITĂȚILE BULBOACA ȘI SPEIA – MAI ATRACTIVE PENTRU TURIȘTI. Satele vor avea propria strategie de dezvoltare a turismului

24 jun 2022

O NOUĂ DESTINAȚIE TURISTICĂ LA ORHEI. „Casa Rândunicii” așteaptă să fie descoperită în această vară

15 jun 2022

10 DESTINAȚII TURISTICE DIN MOLDOVA – incluse în lista zonelor cu însemnătate UNESCO

23 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE GASTRONOMICE DE VIZITAT ÎN ZONA PARCULUI NAȚIONAL NISTRUL DE JOS

20 mai 2022

DESTINAȚII TURISTICE ÎN ZONA CODRILOR MOLDOVEI. O rețea de trasee pentru drumeții a fost lansată recent

12 mai 2022

MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI. Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI

Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI. Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

loading ...