MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI. Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

03 sep 2021
Muzeul de Etnografie din satul Crocmaz, raionul Ștefan Vodă serbează 35 de ani de la înfiițare. Instituția a fost fondată de familia Clașevici și deschisă la 1 septembrie 1986. Primele exponate au fost aduse din familie, din plevăria lui tata Evgraf, din lada de zestre a mamei Tasica, din podul casei bătrânești, de la rude, prieteni și de la săteni. 

În prezent, Muzeul dispune de patru săli. În tindă este improvizată o ogradă țărănească din trecut, cu căruțe, sănii mari, utilaje, mecanisme de prelucrare a lemnului, a strugurilor, unelte agricole vechi. Pe un perete vedem imagini cu locurile pitorești ale satului, fotografii cu port popular din trecut, obiceiuri și tradiții vechi.

Ce găsim în Casa Mare și Gospodărie bunelului

În Casa Mare sunt expuse cămăși femeiești din pânză de casă (de tort), frumos brodate, croșetate. De asemenea, prosoape vechi pe pânză de casă și de fabrică, prostiri, fețe de masă, perne brodate, mobilă țărănească din satul de altădată, haine vechi din port popular și lăzi cu zestre.În cea de-a treia sală, Gospodăria bunelului, sunt amenajate expozițiile din atelierul foto din trecut, obiecte de uz casnic din lozie, papură, lemn, metal, ceramică; bani vechi, urme ale războiului, unelte de prelucrare a lânii, a cânepii, de acoperit case cu stuf; detalii din atelierul croitorului, fotografii și documente vechi.

Standuri foto, informații, filme despre regretata actriță Ecaterina Malcoci, cărți cu autografe pentru muzeu, mențiunile muzeului (1986-2021), fotocărțile color despre activitatea muzeului 2015-2020, informații despre personalitățile satului sunt păstrare în a patra sală. Aici descoperim și expoziția „Ograda țărănească în trecut” cu figurine din lut.

În incinta Muzeului se desfășoară activități, excursii tematice, lecții, ore educative, întâlniri, ateliere de creație, se face chimb de experiență cu alte muzee. Au loc șezători, omagieri ale personalităților, întâlniri cu oameni din sat.Mica bijuterie etnografică din Crocmaz participă la evenimentele culturale locale, raionale, republicane și internaționale. În ultimii ani au fost implementate mai multe proiecte cu ajutorul cărora au fost schimbate ferestrele, renovat acoperișul și sistemul de iluminare, construit sistemul de canalizare. Muzeul a fost înzestrat cu mobilier special, cu echipament tehnic și a reînviat arta țesutului la stative (finanțatori: Guvernul SUA și al Poloniei, Estonia, Austria, Suedia, Consiliul raional din diferiți ani, Primăria Crocmaz).

Muzeul studiază istoria, tradițiile, obiceiurile, portul popular, viața și ocupațiile sătenilor din trecut, soarta lor în diferite perioade istorice. Este vizitat de oaspeți din mai multe țări ale lumii, pe care îi așteaptă și în continuare.
 
Sursa: Muzeul de Etnografie Crocmaz


 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SMART VILLAGE: Feștelița, satul care achită zero lei pentru energia electrică și căldură. Detalii

12 jan 2022

DEZVOLTAREA AGROTURISMULUI ÎN DROCHIA: Antreprenorii din regiune au participat la un atelier de instruire

05 jan 2022

COVORUL NOSTRU DEVENIT BRAND TURISTIC LA EXPOZIȚIA DIN DUBAI. Meșterul popular Ecaterina Popescu despre tezaur

05 jan 2022

MINISTRUL CULTURII A SEMNAT ACORDUL DE PARTENERIAT CU ANTRIM. Detalii

30 dec 2021

LA CAHUL, UNDE-S MAI DULCI IZVOARELE, VĂ AȘTEAPTĂ ȘASE DESTINAȚII TURISTICE. Locurile care merită să le vizitați

28 dec 2021

MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI. Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI

Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

MICA BJUTERIE ETNOGRAFICĂ DIN CROCMAZ A ÎMPLINIT 35 DE ANI. Cele mai curioase lucruri despre Muzeu

loading ...