PLANTELE MEDICINALE DE LA ȘOLCANI, ÎN CEAIURILE EUROPENILOR. Istoria de succes a lui Ion Cebotari, AICI

24 jun 2022
Pe drumul ce duce spre comuna Șolcani din raionul Soroca, se întind câmpurile pe care sunt crescute flori medicinale după standardele bio. Ion Cebotari din satul Cureșnița Nouă a pus bazele acestei afaceri agro-turistice și crește flori, care, ulterior, sunt exportate peste hotarele Republicii Moldova, transmite AGROMEDIA, cu referire la observatorul.md.

Mi-a venit ideea de a crește plante medicinale acasă. Și mi-am dorit să fie totul bio. Fiecare își dorește să consume ceva gustos, natural. Din 2015, pe o suprafață de 10 hectare creștem plante medicinale bio, cu certificat dat de Uniunea Europeană, mai exact, de Germania. Nu a fost chiar atât de simplu de obținut. După 5 ani de convenție, poți obține certificatul bio, atât pentru plante, cât și pentru pământul pe care acestea sunt cultivate.

Colectăm florile zilnic, apoi le uscăm, le ambalăm în cutii de carton sau în saci speciali în 3 trei straturi și le exportăm în Franța, Germania. Creștem Calendula, Malvia Silvestris sau cum îi spunem noi, nalbă de pădure și Bănuț (vasiliok). Plantele pe care le cultivăm se utilizează sub formă de ceaiuri.

Avem și copaci decorativi. Sunt atât pentru decor, cât și pentru vânzare: Cireș plângător, Cireș rotund, Tei, Tuia, diverse specii, povestește antreprenorul.

Desigur că toată frumusețea din câmp presupune și multă muncă, iar îngrijirea și culegerea florilor este un proces mai complicat. Fermierul a angajat localnici și oameni din satele vecine pentru munca în câmp.

Munca este anul împrejur. Din martie, începem semănatul și până dă înghețul, colectăm florile. Am început deja să strângem Calendula, apoi, urmează celelalte. Nu tratăm plantele cu nimic absolut. Toată munca este exclusiv manuală.

Fermierul a pus bazele și a unui viitor popas turistic, unde oamenii se vor putea opri, culege flori pentru ca să-și facă un ceai și să guste unele bunătăți.

Am început a construi un traseu turistic. M-am gândit, în lanul de flori bio, de ce să nu aibă oamenii posibilitate să servească un ceai bio? Am început construcția unui popas, unde oamenii să se odihnească, să-și culeagă singur plantele și să servească ceva gustos și sănătos. La ceai, le vom propune plăcinte calde direct de pe vatră.

Agro-turismul în raionul Soroca are un mare potențial de dezvoltare, ce-i drept este mai puțin explorat, dar care are ingredientele necesare pentru a bucura sorocenii și a atrage mai mulți turiști.
loading ...