A avut curajul să dezvolte o afacere în domeniul agriculturii ecologice încă în 2015, iar exemplul ei este demn de urmat. A inițiat mica afacere din dorința de a oferi consumatorilor ceea ce își dorește și pentru familia sa – o alimentație sănătoasă, produse bogate în vitamine și minerale. Este povestea de succes a Angelei Bejenari din satul Plop, raionul Dondușeni, care crește roșii certificate biologic, care, în prezent, se poate lăuda cu 15 soiuri de roșii crescute în sistem ecologic.
Noi nu putem folosi stimulatori, nu putem folosi hibrizi, care necesită hrănire cu produse sintetice. De aceea obținem o roadă mai mică și stabilim și un preț mai mare pentru a ne menține pe piață. Sun bucătar de profesie, nu agricultor. Tot ce știu acum am învățat de la instruirile oferite de ODIM, AXA, Agricultura Performantă în Moldova, a spus Angela Bejenari.
Condiția principală este: zero pesticide și zero daune sănătății.
Nu folosim produse chimice deloc, doar bălegar și compost din resturi vegetale. Acestea se amestecă cu bălegarul și se introduc în sol. Facem rotația culturilor care ne permite să păstrăm solul bogat în toate elementele necesare plantelor, a adăugat antreprenoarea.
Citește și: BROCCOLI CRESCUT LA PLOP
Avem un soi de roșii care se numește Aniuta. De pe această ramură cu o înălțime de de 2,5 metri, se vor culege roșii coapte chiar și în luna noiembrie. Pe ramurile de jos sunt deja roșii verzi, iar sus, acestea au început să înflorească, a relatat Daria Porohnea.
Scumpirea energiei electrice și a carburanților și-a pus amprenta și pe afacerea Angelei Bejenari. Mai face economii la cumpărarea pompelor, țevilor și peliculei, datorită subvențiilor oferite de Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA).
Este teren protejat și este costisitor. Acum este scump și din punct de vedere energetic. Irigarea este prin picurare, dar folosim energie electrică, transportul, prelucrarea solului, motorina, totul costă, sunt investiții mari.
Iar dacă în sere roada este frumoasă, roșiile crescute în câmp deschis pe o suprafață de jumătate de hectar au fost compromise.
Condițiile climaterice nefavorabile, frigul, umiditatea, au provocat fitoftoroza, care ne-a compromis roada.
Roșiile eco sunt pe placul cumpărătorilor, iar cea mai mare piață pentru antreprenoare este cea din Chișinău. Un kilogram de legume costă până la 40 de lei. Pe lângă roșiile eco, Angela Bejenari cultivă cartofi timpurii, morcovi, sfeclă, castraveți, nuci grecești, broccoli, pomușoare și fructe, toate crescute fără utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor chimice.
Sursa:Nord News