BROCCOLI CRESCUT LA PLOP. Cunoaște istoria fermierei Angela Bejenari, femeia care cultivă legume și pomușoare certificate biologic

13 apr 2021

Angela Bejenari din satul Plop, raionul Dondușeni este bucătar de profesie și lucra într-un restaurant. Pentru că a fost educată de bunei, când aceștea au ajuns la o vârstă înaintată și aveau nevoie de îngrijire, a renunțat la servici și a revenit în sat, să le fie alături. Inițial, a construit o seră mică, în care a plantat legume, după care, îndrăgostită de agricultură, a mers mai departe.
 
Legume de tot felul. Toate certificate biologic
 
Și în 2015 și-a pus temelia Gospodăriei Țărănești (G.Ț.) „Bejenari Angela”, devenită acum afacere de familie, în care sunt antrenați toți membrii.
 
 “Am început prin cultivarea legumelor. Acum deținem 12 ha, dar nu le prelucrăm pe toate. Avem trei hectare, pe care plantăm pomușoare, și o seră de jumătate de ha, în care creștem legume. De tot felul: roșii, ardei, castraveți, varză, sfeclă roșie, morcov, verdețuri, ridiche. Mai nou, ne-am testat capacitățile și piața și am trecut și la cultura de broccoli. E o legumă la fel ca varza, doar că nu iubește căldura. Am încercat să o creștem în seră, dar înflorea prea devreme și, în acest caz, ea fiind, de fapt, un mugur, nu mai poate fi consumată. În schimb, se comportă bine în aer liber, deși apar anumite probleme cu dăunătorii. Marfa noastră este ecologică și, pentru a o proteja de insecte, o învelim cu cea mai subțire folie de agril. Dacă pătrunde vreo gâză, nu e nimic grav. Pentru că asta înseamnă produs organic”, a relatat dna Bejenari pentru AGROMEDIA.
 
Consumă moldovenii noștri leguma de origine italiană, broccoli? Fermiera ne-a povestit că, dat fiind că nu e prea cunoscută și lumea nu-i prea obișnuită cu ea, clienții ei sunt restaurantele.
 
“E un produs destul de scump. Eu, spre exemplu, anul trecut l-am vândut cu 100 lei per kg. Am adunat vreo 100 kg, a fost mai degrabă ca un test. Nu am riscat să plantez mult, pentru că nu am negociat deocamdată cu rețelele de magazine. Dar o mai comercializez și la piețele din Chișinău, și la târgurile EcoLocal, deschise acum doi ani. Sau prin magazinul online Ecovisor. Să vă spun sincer, de fiecare dată s-a vândut toată”, ne-a relatat ea.
 
Semințele le găsești în toate magazinele specializate, iar în acest an au cultivat răsad și are deja câteva frunzulițe apărute. De regulă, prin iulie leguma deja poate fi culeasă.
 
“Culturile sunt alimentate cu composturi, le irigăm, dar există alte dezavantaje. Roșiile, spre exemplu, nu sunt protejate de mucegai, se deteriorează și termenul de valabilatate este mult mai mic decât la cele crescute cu îngrășăminte chimice. În seră, grație proiectului AXA, care ne-a oferit un cazan cu o capacitate mare de încălzire și pe care îl alimentăm cu biomasă, păstrăm temperatura constantă și necesară pentru a crește culturi sănătoase. Și sera o avem tot grație unui concurs pe care l-am câștigat și am beneficiat de 500 mii lei, pe care i-am investit în construcția ei”, ne-a povestit dna Bejenari.
 
La începutul lui mai apar primele căpșune
 
Legumele au fost certificate biologic anul trecut și acum, prin mai, urmeză să obțină statut de marfă organică și căpșunele. A propos, tot pe la începutul lunii mai, familia ei va gusta din prima roadă de căpșune din acest an.
 
“Am sădit pe un stilaj în seră, lângă catraveți și, de cum apar, le vând contra unui preț de 150 lei/kg. Ulterior, ajung și mai ieftin. Sunt așa, de gust. Avem deja ceapă verde, pe care o realizăm către consumatori, apar florile la castraveți. Noi nu cultivăm roșii pentru tonaj. De pe un curpăn pot culege câte trei sau patru, așa că și prețul este mai mare – mai ieftin de 50 lei/kg nu le-am vândut. Păi, creștem diverse soiuri: Flamenco, inimă de bou, roșii galbene, cherry, preferatele noastre sunt însă cele de culoarea lămâii și roz în interior. Sunt atât de gustoase! Când vine momentul să culegem căpșuna, angajăm muncitori sezonieri, câte 30-40”, a adăugat antreprenoarea.
 
Pentru a ajunge în topul femeilor din agricultură, Angela a studiat legumicultura, a participat la diverse instruiri, schimburi de experiență, a ascultat lecții oferite de persoane cu studii în domeniu. Tot în timpul unui seminar a cumpărat și primele tufe de căpșună și, de la 50, azi a ajuns la 3 ha. Ea mai cultivă zmeură, coacăză neagră și roșie, agriș și mure. În plus, dna Bejenari este producător de material săditor de bacifere și mai adună și de aici un venit.Cine muncește, de foame nu moare. Mă întrebați dacă e un domeniu profitabil. Ca să fiu sinceră, cu agricultura te menții și mai aduni un ban, dar nu atâțea, încât să nu ai ce face cu ei. Țăranul n-a fost bogat niciodată. În cazul meu, dragostea pentru legumicultură a venit muncind. Acum nu-mi imaginez că aș putea face și altceva. Dacă ați știe ce bucurie imensă trăiesc atunci când intru în seră și văd cum se coc primele roșii... Vorbesc cu ele, le transmit dragoste și căldură. Dar în câmp, când vezi că totul e alb de floare... Și cine muncește, de foame nu moare”, a încheiat protagonista acestei istorii de succes.  
 
Top știri

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021

FLORILE CĂTĂLINEI PENTRU CURTE ȘI GRĂDINĂ. „E o afacere de familie în devenire, vrem să ne extindem. Dorim să fim florari veritabili”

24 sep 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

BROCCOLI CRESCUT LA PLOP. Cunoaște istoria fermierei Angela Bejenari, femeia care cultivă legume și pomușoare certificate biologic

BROCCOLI CRESCUT LA PLOP

Cunoaște istoria fermierei Angela Bejenari, femeia care cultivă legume și pomușoare certificate biologic

BROCCOLI CRESCUT LA PLOP. Cunoaște istoria fermierei Angela Bejenari, femeia care cultivă legume și pomușoare certificate biologic

loading ...