Pentru a asigura supraviețuirea și dezvoltarea acestor moluște, fermierii folosesc bazine speciale, unde apa este filtrată și tratată pentru a imita caracteristicile apei marine. Stridiile sunt aduse direct din Franța și Marea Britanie, din regiuni renumite precum Normandia și Marina Liron.
În bazinele noastre avem apă marină preparată special. Creăm o soluție care asigură condițiile ideale pentru stridii, astfel încât ele să trăiască exact ca în ocean, explică Elena Broslaveț.
Însă procesul nu este deloc simplu. Cele mai mari provocări vin vara, când apa trebuie răcită pentru a menține o temperatură optimă.
Elena explică faptul că fiecare stridie are un număr care indică vârsta acesteia. În Moldova, cele disponibile variază între zero și patru:
- Numărul 4 – cele mai mici și mai tinere stridii
- Numărul 0 – cele mai mari, apreciate de iubitorii de fructe de mare
Muncitorii fermei deja cunosc când stridiile sunt bune pentru consum. Vasile Ivanov, unul dintre angajați, spune că inițial nu era obișnuit cu gustul lor, dar acum le savurează:
Dacă sunt cu gura căscată, nu sunt bune. Dacă sunt întregi, le alegem. La început nu prea mi-au plăcut, dar apoi te obișnuiești. Cu lămâie sunt foarte bune!
Cei curioși să vadă cum sunt crescute stridiile în Moldova sunt bineveniți la fermă. Aici sunt organizate excursii educative, în cadrul cărora vizitatorii pot învăța mai multe despre aceste fructe de mare și pot participa la degustări.
Excursia include informații despre cum trăiesc stridiile, ce mediu le este favorabil și cum le creștem noi aici. În plus, nimic nu se aruncă! Scoicile rămase după consum le vopsim și le transformăm în decorațiuni pentru diverse proiecte, spune Elena Broslaveț.
Această inițiativă unică demonstrează că, chiar și departe de mare, antreprenorii moldoveni pot inova, adaptând tehnologii și oferind consumatorilor produse exotice, cultivate local.