PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”: Semion Cerchez, despre provocările fermierilor și cum putem face agricultură profitabilă în condiții dificile

07 aug 2024
Invitatul acestei ediții al podcastului „Agricultura Modernă” este Semion Cerchez-Bălțatu, inginer agronom, Manager tehnic la Bayer, fermier. Semion este un orășean care a studiat protecția plantelor având convingerea că agricultura poate fi profitabilă dacă faci totul „ca la carte”. Soarta l-a adus în echipa Bayer Cropscience Moldova și de 10 ani este alături de fermierii din toată țara, este partenerul lor de încredere și îi ajută să facă agricultură performantă.
 
Acum câțiva ani, a inițiat propria afacere în domeniul agriculturii, care își propune să fie una modernă, digitalizată. Astfel, cunoaște bine toate provocările fermierilor din R. Moldova: atât cele din câmp, cât și cele la capitolul administrarea unui business în agricultură.
 
Prima bătaie de cap a fermierului din țara noastră este lipsa accesului la finanțare ieftină și pe termen lung. Nu poți să-ți faci un business plan pe termen de 10-15 ani când finanțare poți accesa pentru maxim 5 ani cu dobânzi flotante, care, în ultima perioadă, nu-ți oferă nici o garanție.
 
A doua problem importantă este lipsa accesului la apă, a sistemelor de irigare. Chiar și acolo unde ele sunt, nu se irigă. Costul apei este foarte mare. Prețul mediu pentru un cub de apă era de 8 lei aproximativ. De exemplu, pentru porumb, pentru performanța de 15 tone la hectar este nevoie de minim 600mm de apă în sol. Să spunem că 300 vin în urma precipitațiilor, iar celelalte 300 ar trebui să le dea fermierul prin irigare. Asta ar însemna 24 de mii de lei/ha doar pentru apă, fără motorină, fără salariu, fără amortizarea echipamentului. La asta se mai adaugă costul seminței, al fertilizanților, lucrările agricole.
 
Și a treia provocare majoră ține de infrastructura: fie maritimă, fie feroviară defectuoasă, prețurile de vânzare foarte mici, comparativ cu cele de producție care sunt în continuă creștere, explică Semion.
 
Accesul la instituțiile de cercetare ar oferi răspuns la multe dintre întrebările fermierilor noștri. Agricultorii sunt preocupați de producere, de munca din teren, mai puțin timp dedică cercetării anumitor aspecte tehnologice. Or, noutățile și inovațiile ar trebui să vină de la instituțiile de cercetare, susține Semion.
 
Cercetătorii ar trebui să vină cu recomandări actualizate, reieșind din condițiile la zi, pentru fiecare zonă separată, pentru ca noi, fermierii, să evităm greșelile. Erorile din câmp costă bani, indirect, sunt mai puține impozite și taxe plătite la stat.
 
Nu sunt bani pentru a dezvolta instituțiile de cercetare? Să se ia o gospodărie model, să se facă cercetări acolo și să se transmită informația către toți producătorii. Asta ar fi o soluție, explică invitatul.
 
Suntem deja al 3-lea an la rând în care producțiile sunt foarte mici, cheltuielile sunt foarte mari, iar fermierii disperați de situația în care s-au pomenit. Este un moment cheie în care trebuie să analizăm bine și să luăm deciziile ținând cont de tehnologie, de managementul apei, al bolilor și dăunătorilor din sol, mai spune Semion.
 
Fermierii noștri încă sunt reticenți în a cultiva rapiță. Da, este o cultură puțin mai pretențioasă, în schimb, te răsplătește pe măsură prin profit, este un premergător bun și e o bună strategie pe timp de secetă. Eu o văd ca o cultură subapreciată în R. Moldova și tare mi-aș dori să crească în suprafețe, spune invitatul.
 
Despre alte culturi de semănat în condiții de secetă, cum pot fermierii să-și optimizeze costurile de producție, digitalizarea agriculturii și alte subiecte actuale și interesante, vedeți materialul VIDEO.
 
loading ...