Secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban, a comunicat în cadrul unei emisiuni radiofonice că tot mai mulți consumatori caută pe rafturi producție ecologică.
Vasile Șarban a vorbit despre prevederile Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice, ce a fost aprobată recent și urmează să intre în vigoare.
Noua lege a fost armonizată sută la sută cu prevederile UE în domeniu. În țara noastră, agricultura ecologică este o nișă încă neacoperită și are o tendință progresivă. În prezent, circa 1.62 % din suprafața totală a terenurilor agricole din țară este lucrată în sistem ecologic. Este puțin, deoarece doar 30.000 ha sunt prelucrate în sistem ecologic. Acestea sunt gestionate de 151 producători agricoli înregistrați, a menționat Vasile Șarban.
Oficialul a declarat că tot mai mulți moldoveni aleg să cumpere produse care să le garanteze inofensivitatea și un aport consistent de nutrienți.
Prin implementarea politicilor, ne propunem ca în următorii 2-3 ani, să dublăm suprafața pe care să fie cultivate produse ecologice. Totodată, este important ca înainte de a ne avânta în circuitul ecologic, să identificăm piețele de desfacere, pentru a preveni dificultățile de comercializare. Așadar, o recomandare este să fie examinată piața, să fie analizată cererea și prețul, a declarat secretarul de stat.
Academicianul Boris Boincean a menționat rezultatele obținute în cadrul Institutului, menționând că au fost observate efecte foarte bune asupra roadei, în urma utilizării îngrășămintelor organice și prelucrării minime a solului.
Avem o experiență de lungă durată, de 33 de ani, în care nu am folosit deloc pesticide. Am demonstrat că nivelul de producție obținut în sistemul de agricultură ecologică nu cedează sistemului convențional. Spre regret, conceptul actual în agricultură se bazează pe utilizarea inputurilor, însă acestea influențează negativ prețul final al producției agricole, sănătatea omului și a mediului, a comunicat cercetătorul.
Recent, deputații au adoptat un proiect de lege care are ca scop asigurarea dezvoltării durabile a producției ecologice. Proiectul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, urmărește instituirea unui cadrul normativ raliat la standardele internaționale, precum și asigurarea funcționării eficiente a pieței interne a produselor ecologice, concurenței loiale, dar și protecția intereselor consumatorilor.