Femeile din mediul rural aduc un aport vital în producerea hranei. Tot ele sunt cele care au responsabilitatea de a asigura o alimentație sănătoasă, diversă, echilibrată și sunt implicate în procesul de dezvoltare a ramurii agrare.
Începând cu anul 2008, la data de 15 octombrie, se marchează Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural și nu în zadar această dată a fost selectată în mod intenționat în ajun de Ziua mondială a alimentației. Scopul principal al evenimentului este de a obține recunoașterea și susținerea rolurilor multiple asumate de femeile de la sate, transmite AGROMEDIA cu referire la agrofarm.md.
5 zile – 5 femei
În perioada 11-15 octombrie, vom împărtăși istoriile a cinci femei din Republica Moldova. Femei care cred, visează, speră, muncesc, suferă, se împiedică, cad, se lovesc, se ridică și nu renunță. Femei care mereu găsesc motiv de a se inspira și de a inspira și care au ales să se dezvolte în mediul rural.
Maria Darii, originară din satul Chetrosu, Drochia, este une dintre ele. Ea a investit ultimii douăzeci de ani în cultivarea legumelor.
A pornit afacerea dintr-un imbold al fiicei sale. După desființarea colhozurilor, mânată de criza economică din țară, Maria s-a gândit să plece la muncă în străinătate. Iar când și-a anunțat copii despre decizia luată, aceștia au refuzat să o susțină.
Agricultoare își amintește că: „Au trecut 20 și ceva de ani de atunci, dar și acum o văd pe fiică-mea cum se uită direct la mine și-mi spune să nu plec nicăieri. Atunci am înțeles că trebuie să caut o altă soluție.”
Motivată de copii să găsească o altă cale de a se dezvolta economic, i-a propus soțului să se apuce de cultivat legume. Familia Darii a început afacerea modest, fără să știe că într-o zi vor fi atât de populari în regiunea de nord a țării.
”Creșteam legume pentru noi, pe vreo 30m2, apoi ne-am extins treptat. După 2 ani de zile am luat o cotă în arendă pe malul iazului și am construit o seră din lemn. Și cu multă răbdare, pas cu pas, an după an, am început a cuceri piața”, precizează dna Maria.
Produse ecologice pentru copii și nepoți
Chiar dacă au avut reușite și eșecuri, nopți fără de somn și extinderea treptată a afacerii, cei doi soți au fost din nou motivați de copii. De această dată alergia nepoatei a fost catalizatorul. Așa cum aceasta avea intoleranță la produsele crescute cu ajutorul chimicalelor, soții trebuiau să găsească o soluție.
După mai multe analize și cercetări, au decis să se specializeze în creșterea legumelor ecologice, să poată oferi copiilor și nepoților cele mai sănătoase produse.
Dezvoltarea unei afaceri ecologice, este un proces anevoios, care necesită multă dedicație, răbdare, dar și cunoștințe în domeniu, iar din 2009 ei s-au avântat în această ramură atât de puțin cunoscută pe atunci.
Astăzi, Maria Darii cultivă o gamă largă de legume ecologice, pe care le vinde direct de pe teritoriul serii, unde au deschis și un bloc de comercializare, pe care l-au numit sugestiv ”Grădina Buneilor”.
Grădina Buneilor
Ca să se asigure că totul merge strună și se respectă cu strictețe normele de cultivare, agricultoarea muncește în rând cu angajații, iar când clienții ajung la poartă, tot ea este cea care-i deservește. Rezultatul dedicației se simte în aromele legumelor mustoase și delicioase, iar urmele lăsate de ele, se citesc pe palmele.
”Am un minus, sau nici nu știu cum să-l numesc corect - eu nu pot lucra cu mănuși. Eu consider că planta și pământul sunt organisme vii, iar ca să intri în contact cu ele, trebuie să le simți. Să înțelegi ce vor, de ce au nevoie și ce nu le ajunge”, spune Maria Darii.
De mică a crescut în câmp, conectată cu natura, iar când și-a ales meseria, s-a lăsat ghidată de promisiunea din copilărie de a se face agronom. Acum se consideră o femeie împlinită, pentru că toată viață a făcut ceea ce i-a plăcut. Are familie, trei copii și patru nepoți. Și consideră că asta e cea mai mare bogăție a unui om.
”Mulți au planuri mărețe și vor să înceapă cu suprafețe mari, dar noi le zicem să testeze pe o suprafață mică, să vadă dacă asta este chemarea lor. Să vadă dacă se regăsesc. Știi când primești plăcere de la muncă? Atunci când te duci la serviciu cu plăcere și faci lucru tot cu plăcere, iar când vii acasă ești un om împlinit”, menționează antreprenoarea.
Un om împlinit este cel care face totul cu plăcere
A crescut și s-a dezvoltat în mediu rural, pentru că asta a fost alegerea ei. Iubește satul de când se ține minte, iar soțul este cel care a susținut-o mereu. Și chiar în momentele în care el n-a fost de acord cu anumite decizii, ea a găsit cum să acționeze.
”Vreau să vă spun că susținerea bărbatului are o importanță mare, dar până la urmă decizia îți aparține! Dacă ai ambiție, nu lași mâinile în jos și faci ceea ce îți place, atunci nici probleme nu sunt!”, răspunde celor care spun că e greu.
Are planuri mai de viitor și e plină de energie creativă, iar cultivarea legumelor ecologice, este abia începutul. Așa cum este pasionată de țesut și a adunat o colecție de covoare făcute de mâinile ei, visează ca în cel mai scurt timp, acestea să fie expuse pe peretele unei pensiuni. Ramura turismului rural o atrage tot mai mult și speră ca în viitor, ea și soțul ei să fie gazdele unei locații minunate.
Prin aceste istorii motivaționale, Federația Agricultorilor din Moldova ”FARM” se alătură campaniei #FoodHeroes lansată de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație și #We Effect Europe Region.
Sursa: agrofarm.md