VALERIA ȘVARȚ: “Agricultura ecologică e un mod de viață. Cum altfel să crești decât ecologic și natural”

15 oct 2021
La Rîșcova, raionul Criuleni, se practică agricultura ecologică, cu grijă față de sol. Aici se gestionează un lot demonstrativ, unde micii producători practică agricultura „vie”, regenerativă și responsabilă față de mediu și consumatori.

Cu suprafața totală de două hectare, acest lot unic combină creșterea ecologică a cartofului (o cultură care este foarte greu de cultivat în sistem ecologic), cu alte legume, pomi fructiferi și culturi de acoperire. Tot aici se găsește un centru comun de procesare, pentru a adăuga valoare la produsele agricole primare.

Lotul de la Rîșcova reprezintă o componentă integrală a cooperativei EcoVillage Farms și transpune în viață conceptul de dezvoltare durabilă și rezilientă a satului bazată pe agroecologie și eco-turism.

Valeria Șvarț, directoarea de dezvoltare la EcoVisio spune că: ” Pentru mine personal agricultura ecologică e un mod de viață. Cum altfel să crești decât ecologic și natural? Viața ecosistemului este foarte important”.



Agricultura responsabilă și experimentele

La prima vedere, lotul pare „sălbatic”, cu buruieni, în voia naturii. Totul însă e „conform planului”, pentru ca pământul să nu fie ars de soare. Solul devine mai aerat, datorită rădăcinilor plantelor și totodată se îmbogățește cu materie organică.

Acum sunt la al doilea an de conversie, ceea ce înseamnă că la acest lot deja se aplică toate principiile agroecologice. Va mai trece un an până când produsele de la Rîșcova vor putea fi etichetate ca ecologice și pe ele va putea fi aplicată sigla „agricultura eco”.

Pe acest teren se cultivă cartofi, roșii, sfeclă, morcov, diferite verdețuri, ceapă, porumb, bostănei, creșterea cărora e o cale deja bătătorită și cunoscută de săteni.



Aici se fac și experimente, spune Valeria Șvarț de la EcoVisio: „Pe mine mă pasionează crearea unui ecosistem sănătos și îmi place să văd cum plantele se combină. De exemplu, când noi creștem cartofi, îi intercalăm cu muștar, cu gălbenele, ca să scădem populația gândacului de Colorado. Când creștem roșiile, le intercalăm cu busuioc. Astfel obținem combinații utile, busuiocul, muștarul și gălbenele fiind repelente de insecte dăunătoare.”

Mai mult, Valeria susține că agricultura ecologică e unica modalitate firească și etică de a face agricultură.

Agricultura ecologică - o modalitate firească de a face agricultură

Sute de kilograme de produse crescute natural și ecologic sunt distribuite săptămânal în pungi consumatorilor. Fiecare pungă mai conține pâine fără drojdie și un bonus (ceva procesat). Clienții pot alege din trei oferte: picnic (mic), multi-vitamin (mijlociu) și XXL (mare). Livrările se fac în fiecare zi de marți între orele 12 și 19, pe biciclete.



Produsele sunt mai scumpe, în comparație cu cele de la piață, totuși, Valeria susține că încearcă să țină prețurile cât mai accesibile.

Ba mai mult, distribuția de produse ecologice a luat avânt odată cu criza pandemică, iar succesul i-a convins pe unii săteni să abandoneze munca în construcții pentru cultivarea pământului.
Acum, peste 20 mici producători s-au alăturat grupului de agricultori EcoVillage Farms, preluând modelul ecologic de a practica agricultura.

O parte de produsele de la Rîșcova sunt certificate (2021 este anul doi de conversie la demo-plotul EcoVisio și încă la doi fermieri din sat). Alți câțiva producători vor să treacă la certificarea eco, ceilalți cresc produsele natural.



Acum, la lotul demonstrativ de la Rîșcova se instalează două cisterne a câte 50 de tone pentru colectarea apei de ploaie, pentru a asigura irigarea, pe timp de secete, fenomen la care Republica Moldova este vulnerabilă.

Lotul demonstrativ la Rîșcova a fost creat datorită susținerii Programului de Granturi Mici al GEF și PNUD, precum și al IM Swedish Development Partner în Moldova. Acolo se practică agricultura ecologică, prietenoasă mediului, unde fermierii pot să învețe cum să o facă, să se inspire.


Sursa: undpmoldova.exposure.co
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...