CONTROLUL BOLILOR ȘI AL DĂUNĂTORILOR ÎN SISTEME AGRICOLE ECOLOGICE

22 dec 2023

Managementul dăunătorilor

Pentru controlul asupra dăunătorilor (acarienii, nematozii, insectele, moluştele, păsările şi mamiferele), ca şi asupra agenţilor patogeni, se execută măsuri preventive, curative şi biologice. La eventualele atacuri de iepuri, rozătoare sau păsări se vor instala plase şi garduri.
 
Ca măsuri preventive la protejarea de dăunători sunt valabile metodele propuse la combaterea buruienilor şi a bolilor. Ca măsuri curative se practică combaterea mecanică prin colectarea şi distrugerea insectelor dăunătoare, formarea de şanţuri, folosirea de plante şi brâie-capcană, stropiri cu apă rece la reducerea afidelor. Pentru confecţionarea capcanelor se admite aplicarea feromonilor, piretroizilor naturali, metaldehidei şi fosfatului diamonic. Pentru unii dăunători, și mazărea are efect repelentic.
 
Măsurile chimice includ utilizarea alaunului (piatra acră), săpunului de potasiu pentru combaterea păduchilor de frunze, făina de bazalt pentru acţiunea asupra ochilor, corpului şi traheelor insectelor. Vor fi utile uleiurile vegetale (mentă, chimen, in), uleiul de parafină și cele minerale.
 
Măsurile biologice includ utilizarea de insecte prădătoare şi microorganisme, precum şi unele specii de plante ce combat dăunătorii. Pot fi utili viruşuri, bacterii, ciupercii, protozoare şi nematozi.
 
Combaterea cu ajutorul insectelor prădătoare poate fi prezentată de buburuza cu 7 puncte (Coccinella 7 punctata), care excelent se isprăvește cu combaterea păduchilor de frunze. Biopreparatele ce conţin viruşi de genul Baculovirus combat insectele dăunătoare. Preparatele pe bază de bacterii (Bacillus thuringiensis) ţin sub control lepidopterele (fluturii). Acelea ce includ ciuperci entomopatogene (genul Verticilium) servesc la combaterea afidelor.
 

Managementul bolilor

Metodele preventive se referă la carantina fitosanitară, condiţionarea materialului semincer şi a celui de plantat, distrugerea buruienilor-problemă şi, în plus, prognoza şi avertizarea, care se execută în același mod ca și la managementul dăunătorilor.
 
Distrugerea buruienilor din flora spontană, care pot fi gazda unor agenţi patogeni, trebuie efectuată imediat. Prognoza şi avertizarea se efectuează de către serviciile de specialitate și se distribuie în formă de buletin ca ajutor pentru agricultori la prevenirea sau combaterea apariţiei diverşilor agenţi patogeni. Avertizările apar în funcţie de condiţiile climatice şi se referă la apariţia iminentă a unor boli în culturile de plante.
 
Combaterea eficientă poate fi asigurată prin aplicarea conformă a rotaţiei culturilor, alegerea terenului, epoca de executare a arăturii imediat după planta premergătoare, irigarea și administrarea de îngrăşăminte cu măsură, folosirea de material semincer certificat, epoca de semănat, densitatea optimă, recoltarea la timp şi în condiţiuni favorabile.
 
Măsurile curative pentru combaterea bolilor la plantele constau în arderea resturilor vegetale infestate cu boli, îndepărtarea părţilor din plantă (frunze, flori, fructe) care au fost atacate de diverşi agenţi patogeni (rugini, făinări, mană, putregaiuri), solarizarea pentru dezinfectarea seminţelor şi fructelor atacate prin expunerea lor la soare şi apoi lopătarea periodică.
 
Combaterea biologică – stropirea plantelor cu diverse preparate obţinute din ciuperci şi bacterii, care distrug ciupercile fitopatogene ce produc pagube. Ca exemplu poate fi preparatul Triodermin ce conţine spori ai ciupercii Trichoderma lignorum şi este utilizat pentru combaterea unor ciuperci, ca: Phytium sp. (căderea plăntuţelor), Fusarium sp. (fuzarioza), Rhizoctonia solani (rizoctonioza).
 
Metodele genetice au ca scop obţinerea prin ameliorare genetică a unor specii de plante ce dispun de toleranţă sau o oarecare rezistenţă la atacul diverşilor agenţi patogeni.
 
Metodele biochimice – produse legalizate pentru combaterea bolilor în sisteme agricole ecologice:
  • Produse cu conţinut de cupru: zeamă bordeleză, cupru sub formă de hidroxid de cupru, oxiclorură de cupru, sulfat de cupru (tribazic) pentru combaterea manei, fuzariozelor, putregaiurilor.
  • Produse pe bază de sulf: sulf muiabil sau zeamă sulfocalcică pentru combaterea făinărilor.
  • Silicatul de sodiu este un produs lichid ce se utilizează pentru combaterea putregaiurilor, sclerotiniei şi căderii plăntuţelor.
  • Extractul de compost se utilizează pentru combaterea făinării.
 
Bibliografie: GHID PRIVIND BUNELE PRACTICI ÎN AGRICULTURA ECOLOGICĂ ÎN CONTEXTUL SCHIMBĂRILOR CLIMATICE
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...