Pe parcursul acestui an, Verum Group Agro Trading, care administrează 10 mii de hectare de teren agricol în raionul Florești, urmează să treacă treptat la practicile agriculturii conservative. Este un imperativ al timpului, o necesitate impusă de schimbările climatice care ne afectează din ce în ce mai mult, menționează Artur Lesco, directorul de producție al companiei. În acest context, conducerea Verum Group Agro Trading a luat decizia de a se înscrie pe platforma AgreenaCarbon pentru a obține certificatele de carbon.
Ținând cont de condițiile climaterice din zonă și de faptul că, an de an, tot mai mult suntem afectați de secetă, am decis că cea mai bună soluție este să trecem de la agricultura tradițională la cea conservativă. Vom exclude anumite lucrări ale solului, astfel, vom reduce și emisiile de bioxid de carbon. Mai mult, din vânzarea certificatelor de carbon putem să obținem și beneficii financiare, spune Artur Lesco.
În acest fel, minimizăm perturbanța mecanică a solului și, în același timp, protejăm și mediul înconjurător. Reducerea emisiilor de CO2 și stimularea conservării acestuia de către plante în sol duce nemijlocit la creșterea umidității din sol, menționează Andrei Josan, agronomul companiei.
Practicile Agriculturii Conservative, prin păstrarea umidității din sol, ne ajută să avem o agricultură stabilă. În anii cu precipitații multe, avem roadă bogată, iar în cei secetoși, recoltele mici nu ne permit nici măcar răscumpărarea investițiilor. Noi vrem să echilibrăm balanța și să menținem un randament constant de producție, mai spune agronomul.
Întrucât tranziția fermierilor către practici agricole regenerative implică anumite costuri, Proteh Agro SRL, partenerul oficial Agreena (Danemarca) în Republica Moldova, vine cu programul „certificate de carbon AgreenaCarbon” pentru a stimula fermierii în drumul lor spre o agricultură sustenabilă cu sechestrarea carbonului în sol.
Trecând la practicile agricole sustenabile, fermierul își reduce mult costurile de producere și, în același timp, poate să beneficieze și de remunerare financiară pentru reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră.
Cum funcționează?
Producătorii agricoli sunt înrolați în program de către Proteh Agro SRL. În fiecare an, sunt cuantificate cantitățile de CO2 sechestrate pe câmpurile lui, ulterior, primește certificate valide de carbon, pe care le poate vinde. Pentru o tonă de CO2 sechestrată fermierul primește 1 certificat, iar prețul acestuia este în creștere continuă, în prezent, valoarea lui fiind de 30 de euro. Câte certificate se pot obține anual în cadrul unei gospodării, depinde de practicile agricole.
În mediu, o gospodărie cu agricultură mixtă poate câștiga în jur de 1,5 – 2,0 certificate per hectar. Din vânzarea certificatelor de carbon, fermierii ar putea obține între 45 și 60 de euro per hectar. Mai mult, aceste certificate contribuie la creșterea imaginii companiei pe plan local și internațional. Marca „Carbon free” este un trend în toată lumea acum. Marile companii industriale cumpără aceste certificate de la agricultori pentru a compensa din emisiile de carbon, menționează Andrei Pavlenco, administratorul Proteh-Agro SRL.
Pentru a reduce emisiile de carbon și a putea obține certificatele, este suficient ca fermierul sa treacă de la arătură la Mini-Till. Nu este obligatoriu să practice No-Till și nici implementarea practicilor conservative pe toate terenurile agricole pe care le deține.
De exemplu, un fermier are 5 sole pe care implementează sistemul Mini-till, pe 3 - tehnologia No-till și celelalte terenuri din gospodărie le lucrează convențional. În astfel de situații, se calculează emisiile de carbon per gospodărie.
Noi suntem alături de fermieri pe parcursul întregului proces, de la înrolare în program, până la obținerea surselor bănești pentru certificate, precizează reprezentatul companiei.
Fermierii interesați pot solicita mai multe detalii de la reprezentanții companiei Proteh Agro SRL.