ÎNSĂMÂNȚAREA GRÂULUI DE TOAMNĂ - PREGĂTIREA SOLULUI, PERIOADA OPTIMĂ PENTRU SEMĂNAT. Recomandările profesorului Boris Boincean

13 sep 2022
În campania de toamnă, cultura grâului ocupă locul cel mai important, iar reușita unei recolte bune depinde de respectarea tehnologiei specifice. Doctorul habilitat în ştiinţe agricole, profesorul cercetător şi expertul în agricultura, Boris Boincean, are următoarele recomandări și sfaturi utile pentru agricultori:

Tehnologia de cultivare a culturilor de toamnă include mai multe părți componente, toate fiind importante pentru obținerea unei recolte bune.
  • Amplasarea după premergător
  • Lucrarea solului
  • Fertilizarea
  • Alegerea corectă a soiurilor
  • Termenii de însămânțare
  • Adâncimea de încorporare a semințelor
  • Tratarea semințelor contra bolilor
Premergătorii

Cei mai favorabili pentru grâul de toamnă sunt premergători cu recoltare timpurie cum ar fi lucerna pentru masă verde, borceagurile de toamnă, de primăvară, mazărea pentru boabe.

Fermierii ar trebui să evite premergătorii: floarea soarelui, porumbul pentru boabe.

În acest an este o excepție, porumbul s-a dovedit a fi un premergător bun pentru grâul de toamnă, întrucât, din cauza secetei, o bună parte din această cultură a fost compromisă. Dar atunci când porumbul este recoltat pentru boabe, nu este cea mai bună variantă de premergător pentru grâul de toamnă, menționează Boris Boincean, pentru AGROMEDIA.

Lucrarea solului

Pe un areal geografic larg a fost demonstrat că răsturnarea brazdei, aratul cu plugul nu este binevenit, din potrivă, are un impact negativ asupra dezvoltării culturilor de toamnă. De aceea, lucrarea superficială a solului este cea mai indicată. De asemenea, gospodarii trebuie să pregătească solul, să fie curat, fără buruieni – sursa de infestare cu boli și dăunători.

În cazul în care grâul este amplasat tot după grâu, din cauza existenței pericolului infestării cu boli și dăunători, și a gradului mare de îmburuienare, trebuie neapărat să arăm solul.

O altă situație în care este necesară arătura: când câmpurile sunt îmburuienate în mare măsură cu pălămidă, dar acesta este un procedeu aparte, atenționează specialistul.

Fertilizarea solului

Pentru grâul de toamnă, este importantă asigurarea, în perioada inițială de creștere și dezvoltare, cu fosfor și într-o cantitate mai mică, cu azot aceasta va permite dezvoltarea sistemului radicular al plantei.

Doza optimă recomandată este: azot, fosfor, kaliu – câte 60 de kilograme la hectar. Dar azotul este indicat să fie aplicat în felul următor: 1/3 din cantitate - toamna și 2/3 - primăvara.

Bineînțeles că fertilizarea organică postacțiune în asolament este foarte benefică.

Soiurile

Cerințele de amplasare a soiurilor sunt diferite. Sunt soiuri cu talie joasă și soiuri cu talie înaltă. Cele cu talie mai joasă, mai intensive necesită agrofond mai bogat, adică premergători mai timpurii, chiar și irigare. Pe când soiurile cu pai mai lung, de talie mai înaltă pot fi amplasate și după premergători mai târzii.

Avem o gamă foarte mare de soiuri atât autohtone, cât și de import. Anii secetoși 2020, 2022 au dat dovadă că soiurile create aici, în Moldova sunt mai adaptate la condițiile stresante ale mediului, la secetă în primul rând. Nu este exclus că putem avea probleme și cu condițiile de iernare. 

Pe piața din Republica Moldova sunt aceste semințe de calitate biologică înaltă, care asigură producții înalte și cred că producătorii agricoli le pot găsi cu ușurință, inclusiv și la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp din Bălți „Selecția”, susține Boris Boincean.

Termenii de însămânțare

Calendaristic, termenul optimal de însămânțare ar fi luna octombrie. Dar termenul calendaristic nu întotdeauna coincide cu situația reală, de aceea, cercetătorul recomandă însămânțarea culturilor de toamnă în perioada în care, timp de 3 zile, temperatura medie pentru 24 de ore, este mai mică de 15 grade Celsius.

De asemenea, important este și factorul umidității în sol. Dacă solul este jilav, atunci fermierii nu ar trebui să se grăbească la semănat. Astfel, riscă provocarea semințelor ce aduce după sine pierderi și cheltuieli nejustificate. În această situație, este recomandat ca fermierii să aștepte până la sfârșitul termenului optim de însămânțare (20 octombrie) și să semene în sol uscat.

Există  pericolul ca după precipitațiile pe care le-am avut, mulți fermieri vor începe semănarea grâului de toamnă. Noi am vrea să-i atenționăm că nu este recomandat să facă asta atât de devreme. Suntem martorii unor toamne cu temperaturi înalte, astfel plantele reușesc într-o perioadă scurtă de timp să înfrățească și să fie într-o stare satisfăcătoare pentru iernare.

Atunci când semănăm prea devreme, apare pericolul infestării cu dăunători, iar dacă iarna va fi cu zăpadă, creșterea excesivă a biomasei aeriene va duce la atacul putregaiului de zăpadă și a altor boli ce pot apărea în timpul iernii, informează expertul.

Norma de însămânțare

Dacă grâul este însămânțat în termeni optimali, norma de însămânțare nu trebuie să depășească 4 – 4,5 mln de boabe la hectar. Cantitatea în kg variază în funcție de calitatea semințelor.

Sunt unele gospodării în care se seamănă și norme mai mici, chiar și 3-2 milioane de boabe la hectar. Această idee este salutabilă, dar, bineînțeles, trebuie să respectăm toate măsurile agrotehnice, altfel, rezultatul nu va fi cel așteptat, spune specialistul.

Adâncimea de încorporare a semințelor

Este un factor foarte important, mai ales în funcție de talia solului. Încorporarea la adâncime de 6-7 cm în solurile de talie mică va duce la pierderea capacității de germinare a semințelor. Solurile cu talie medie sau înaltă sunt mai tolerante la adâncimea de încorporare. Regula de aur este: Sămânța trebuie să fie încorporată în pat germinativ umed.

Tratarea semințelor contra bolilor

Ținând cont de faptul că în țara noastră nu se respectă asolamentele, este important ca sămânța să fie tratată cu mijloace chimice incluse în Registrul de Stat. Aici producătorii agricoli ar trebui să fie atenți la preț. Sunt produse cu acțiune similară, dar preț diferit, mai spune Boris Boincean.
 
loading ...