ALEXANDRU OALĂ: Grâul este deja afectat în proporție de 30%

05 jun 2024
Condițiile anului 2024 au fost dificile din punct de vedere al oscilațiilor bruște de temperatură, cantităților de precipitații. Plantele au fost supuse stresului termic și hidric. La început de perioadă am avut precipitații abundente și temperaturi mult mai ridicate decât în mod obișnuit. Asta a dus la pornirea rapidă în vegetație și creșterea intensă a culturilor. Ulterior, vremea s-a răcit și am avut deficit semnificativ de umiditate în sol. Astfel, cerealele păioase s-au dezvoltat mai devreme decât de obicei, dar au avut de suferit din cauza lipsei precipitațiilor.
 
În cadrul gospodăriei noastre SRL „Agro-Papuros” avem în gestiune în jur de 1700 de hectare de teren arabil. Asolamentul, în acest an, l-am planificat în felul următor: 700 de hectare de păioase (grâu și orz), 500 de hectare de floarea-soarelui, 220 de hectare de rapiță, 100 de hectare de sfeclă de zahăr, 200 de hectare de porumb.
 
Putem spune că noi, cei de la Mărăndeni, suntem mai favorizați, am avut parte de precipitații până în data de 1 mai. Am reușit și am semănat toate culturile din grupa a 2-a, am avut răsărirea bună. Dar, după estimările noastre și a specialiștilor din zonă, în acest an, grâul este afectat de secetă în proporție de 30-40%, spune Mihail Goncearenco, fermier din Mărăndeni, Fălești.


 
Oală Alexandru este agricultor din satul Ilenuța, raionul Fălești, administrator SRL „Efelina-Agro”. Gestionează 1000 de hectare de teren arabil pe care cultivă: 400 hectare de cereale păioase, 270 de hectare de floarea-soarelui, 10 hectare de porumb, 50 de hectare de mazăre și 160 de hectare de rapiță. Cea mai mare problemă cu care se confruntă în procesul de producție sunt schimbările climatice și lipsa accesului la apa pentru irigare, susține fermierul.
 
Până în prezent, deja avem pierderi în jur de 30% la grâu. În pofida faptului că am investit multă muncă și bani în tratamente și fertilizări pentru a menține o perioadă mai lungă aparatul foliar verde, culturile au de suferit. Păioasele și-au schimbat culoarea, asta înseamnă că recoltarea va fi mai devreme.
 
Pe lângă faptul că respectăm cu strictețe tehnologiile, ținem pasul cu inovațiile, pentru a ne menține pe piață, avem nevoie să obținem și profit, ceea ce în ultimii ani nu am prea avut. Asta ne duce cu gândul la economisirea produselor fitosanitare, a lucrărilor agronomice.
 
În raionul Fălești, nu avem acces la apă pentru irigare, bazinele acvatice din zonă au apa cu un conținut prea mare de săruri și nu o putem utiliza. Soluția ar fi accesul la apa din Prut. Guvernarea trebuie să înțeleagă că fără irigare deja este imposibil de făcut agricultură.

În 2024, în Republica Moldova au fost semănate 330 de mii de hectare de grâu, o suprafaţă mai mică faţă de anul 2023. Ministerul Agricuturii, la început de primăvară estima că, în acest an, recolta totală de grâu va fi de aproximativ 1,5 milioane de tone.
loading ...