AVEM O RECOLTĂ DE APROXIMATIV 820,5 MII TONE DE GRÂU. Care sunt cifrele pentru porumb și floarea soarelui, vedeți AICI

29 aug 2022
Așa cum recoltarea cerealelor din grupa întâi s-a încheiat demult, iar unii fermieri au început a strânge roada la floarea soarelui deja, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a făcut și primele prognoze cu referire la recolta 2022.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în toamna anului 2021 au fost semănate culturi cerealiere pe următoarele suprafețe: grâu de toamnă – 328,2 mii hectare, orz de toamnă – 43,10 mii hectare.

Dacă vorbim despre dinamica însămânțărilor, trebuie să menționăm că în toamnă, am avut o prognoză mai sumbră cu referire la suprafețele însămânțate, mai ales la grâu, care arăta atunci cifra de 265 mii hectare. În prezent, vedem că am ajuns la cifra de 328,2 mii hectare, media pe ultimii 3 ani fiind de 328,8 mii hectare. Astfel, putem afirma că dinamica este una stabilă, în pofida condițiilor climaterice nefavorabile din perioada semănatului.

Recolta estimativă de grâu din acest an este mai mult decât suficientă pentru asigurarea securității alimentare a țării. Vom putea asigura pe deplin necesitățile pieței interne cu materie primă și produse finite cum este pâinea, făina. Vom avea potențial inclusiv la export, a declarat pentru AGROMEDIA, Viaceslav Grigorița, șef Direcția Politici în Sectorul Vegetal.

Astfel, potrivit estimărilor inițiale, în acest an, vom avea o recoltă de aproximativ 820,5 mii tone de grâu. Comparativ, media pentru ultimii trei ani, arată o cifră de 1 milion 88 de mii de tone de grâu. La efectuarea prognozei, a fost luat în calcul un indicator mediu de circa 2,5 tone la hectar.

Preponderent, avem o situație mai bună în raioanele de Nord, una satisfăcătoare în raioanele de Centru și mai puțin satisfăcătoare, chiar rea pe alocuri – la Sud. În 2021, am avut o recoltă medie de 4,61 tone de grâu la hectar.

Dacă ne referim la cerealele din grupa a II-a, porumb și floarea soarelui, aici situația este mai dificilă, susține Viaceslav Grigorița.

În primăvara anului 2022, în Republica Moldova, a fost semănat porumb pe o suprafață de circa 526,20 mii hectare. Acesta este un indicator record pentru ultimii ani. Factorii decisivi care au determinat fermierii să mărească suprafața de porumb din asolament au fost penuria pe piața externă și războiul din Ucraina.

Aceste suprafețe însă, preponderent în zona de centru și sud au fost grav afectate de secetă. Porumbul având un sistem radicular superficial a avut cel mai mult de suferit. La Sud, situația este un alarmantă, sunt producători care nu au recoltat nimic. Chiar și așa, preconizăm o recoltă în cantități duble decât suficient pentru a asigura securitatea alimentară a țării, inclusiv sectorul zootehnic, menționează reprezentantul ministerului.

Pentru a obține primele date estimative, s-a luat în calcul o medie pe Republică de 1,5 tone de porumb la hectar și se prognozează o recoltă de aproximativ 790 de mii de tone de porumb. În 2021, Moldova a produs 2 milioane 792,7 de mii de tone de porumb. În 2020, când ne-am confruntat cu o secetă asemănătoare cu cea de anul acesta, s-au recoltat 795 mii tone de porumb.

De asemenea, în primăvara 2022, fermierii moldoveni au însămânțat 434,10 mii hectare de floarea soarelui. Un record absolut pentru țara noastră, care are o medie multianuală de 373,5 mii hectare de floarea soarelui.
În baza prognozei medii de 1,4 tone la hectar, recolta din acest an va ajunge la cifra de 607,74 mii tone de floarea soarelui. Media pe ultimii 3 ani arată o recoltă de 754,67 mii tone.

Recordul la suprafețele însămânțate din acest an nu este tocmai unui îmbucurător, întrucât asta dezvăluie nerespectarea asolamentului în cultura mare. Floarea soarelui este o cultură care sărăcește solul, în pofida acestui fapt, avem producători care o cultivă mai mulți ani la rând pe aceleași terenuri, lucru inadmisibil.

Îndemnul Ministerului Agriculturii este ca fermierii să respecte asolamentele. În acest sens, avem pregătite, împreună cu Institutul „Selecția” și Universitatea Agrară, câteva modele de asolament cu titlul de recomandare pe care le vom prezenta publicului larg. De asemenea, Ministerul își propune, inclusiv prin mecanisme de subvenționare, să atragă o atenție mai sporită agriculturii conservative, a declarat Viaceslav Grigorița.
loading ...