CAMPANIA DE RECOLTARE E ÎN TOI. Care este roada de grâu în acest an?

27 jun 2024
Fermierii sunt în plină desfășurare a campaniei de recoltare la cereale grupa întâi. Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare a prezentat primele date estimative cu privire la roada medie pe țară. Acestea variază în funcție de zonă, tehnologia de lucrare a solului, inputurile utilizate, precipitațiile căzute etc. Per general, recoltele, în acest an, vor fi satisfăcătoare a declarat vicepremierul.
 
Este încă devreme să vorbim despre roada totală. Noi avem câteva rezultate, din declarațiile făcute de agricultori. Se așteaptă o roadă de le 1,5 la 4,2 tone de grâu la hectar, cu mici excepții în unele raioane.
 
Câțiva dintre agricultori au raportat recoltele obținute în acest an. Vă prezentăm cifrele a 5 dintre producători, din diferite raioane ale țării. Toți fac tehnologie bună, au tehnică modernă, au utilizat material semincer de calitate.
  • Anenii-Noi - 3,8 tone de grâu la hectar, cu investiții de 12 500 de lei la hectar.
  • Soroca – 3,1 tone de grâu la hectar, cu investiții de 10 000 de lei la hectar.
  • Călărași – 3,4 tone de grâu la hectar, cu investiții de 8 000 de lei la hectar.
  • Ungheni – 4,2 tone de grâu la hectar, cu investiții de 12 000 de lei la hectar.
  • Cahul – 2 tone de grâu la hectar, cu investiții de 12 000 de lei la hectar.
 
Aceste cifre denotă componenta economică și ea va fi analizată de noi înainte de a demara campania de semănat, a declarat Vladimir Bolea
 
Cât grâu consumă R. Moldova anual?
Potrivit vicepremierului, în anul curent, în R, Moldova avem 320 de mii de hectare însămânțate cu grâu, cu 20 de mii de hectare mai puțin decât anul precedent. Roada medie pentru 2024 se estimează că va fi între 1,4 și 1,5 milioane de tone de grâu.
 
Anual, în jur de 350 de mii de tone de grâu sunt procesate (făină); 70 de mii de tone sunt utilizate ca material semincer; 185 de mii de tone sunt utilizate pentru hrana animalelor. Cantitatea rămasă de grâu (aproximativ 1 milion de tone) este exportată.
 
Cu orz avem însămânțate 60 de mii de hectare și se estimează o recoltă de cca 215 mii de tone.
loading ...