CEA MAI SĂNĂTOASĂ CEREALĂ DIN LUME. NASA își pune astronauții să o mănânce, pentru vitaminele și mineralele ce niciun alt aliment nu le are

25 jan 2023
Amarantul (sau amaranthul), denumită și planta viitorului, crește în jumătatea sudică a Americii de Nord. Boabele de amarant sunt bogate în fibre, proteine și numeroși nicronutrienți importanți. Amaranth-ul este o sursă foarte bună de mangan, magneziu, fosfor și fier.

Mulți gospodari și agricultori spun că această buruiană le amenință recoltele, deși amarantul are proprietăți nebănuite pentru sănătate. Amarantul face parte din aceeași familie cu sfecla roșie, sfecla roșie elvețiană, spanacul și quinoa.

Ce este amarantul

Semințele și frunzele de amarant prezintă o sursă consistentă de proteine. În funcție de calitatea sa, amarantul poate conține până la 20% proteine, ceea ce înseamnă că are mai multe proteine pe gram decât alte cereale ca orezul sau secara. Proteinele regenerează celulele corpului uman și le dezvoltă.

Citește și: TOTUL DESPRE QUINOA

Glutenul nu este sănătos pentru corpul uman, iar amarantul nu conține deloc gluten. Potrivit dr. italian Alessio Fasano, glutenul împiedică multe minerale importante să își facă treaba în corpul nostru, precum magneziul.
Amarantul este bun și pentru inimă. În studiu realizat în anul 2007, publicat în „Grăsimile pentru Sănătate și Boli” arată că uleiul de amarant poate fi folosit ca tratament pentru pacienții care suferă de boli coronariene. În plus, amarantul tratează ateroscleroza.

O cană de amarant conține 5,3 grame de fibre alimentare, 21% din doza zilnică recomandată de specialiști.  300 grame de amaranth gătit conțin:
  • Calorii: 251
  • Proteine: 9,3 grame
  • Carbohidrați: 46 grame
  • Grăsimi: 5,2 grame
  • Mangan: 105% din DZR
  • Magneziu: 40% din DZR
  • Fosfor: 36% din DZR
  • Fier: 29% din DZR
  • Seleniu: 19% din DZR
  • Cupru: 18% din DZR
Fibrele de amarant sunt insolubile, acestea rămân intacte, cu toate proprietățile lor benefice, la trecerea prin tractul intestinal, având un efect laxativ. Amarantul conține și fibre solubilă ce necesită apă, reducând nivelul colesterolului.

Amarantul este bogat în minerale esențiale. O cană de amarant gătit ne furnizează doza zilnică recomandată de fier, 40% din doza zilnică recomandată de magneziu, 36% din doza zilnică recomandată de mangan etc. Amarantul mai conține și alte elemente importante precum zinc, calciu, potasiu. Amarantul poate fi achiziționat, și se consumă, sub formă de semințe și ulei. Amarantul este rezistent la pesticide.

Unele tipuri de amarant, de exemplu, amarantul cu coadă și amarantul paniculat, sunt cultivate ca culturi până în prezent, dar există specii care sunt considerate buruieni - de exemplu, iarbă amarantă albăstruie sau amarant cu capul în jos.

Cum se cultivă amarantul

Cultivarea amarantului nu este dificilă. În zonele în care până la sfârșitul lunii aprilie solul la o adâncime de 4-5 cm a fost deja încălzit de soare la 10 ° C, puteți semăna semințe de amarant direct în pământ, dar înainte de aceasta ar trebui să pregătiți un loc - adăugați 30 g dintr-un amestec mineral pentru fiecare metru pătrat.



Dacă semeni amarantul la timp, acesta va crește rapid și nu va trebui să lupți împotriva buruienilor.

Deci, la sfârșitul lunii aprilie, semințele sunt plantate pe rând în sol umed și încorporate la o adâncime de 1,5 cm. Pentru comoditate, puteți amesteca semințe mici cu nisip sau rumeguș într-un raport de 1:20 - este mai ușor să semănați. Se respectă o distanță de 45 cm între rânduri, între plante ar trebui să existe aproximativ 7-10 cm.

După 8-10 zile, veți vedea răsaduri, care, dacă este necesar, trebuie rărite. Dacă ați plantat amarant mai târziu, în mai, va trebui să luptați și cu buruieni.

Când amarantul atinge o înălțime de 20 cm, aplicați fertilizarea cu azot, dar concentrația de azot ar trebui să fie la jumătate cât recomandă producătorul. Indiferent dacă cultivați un amarant vegetal sau decorativ, nu contează - se va maturiza complet în trei sau trei luni și jumătate de la momentul însămânțării.

Sursa: agromedia.ro
loading ...