CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ. Și prețul rapiței a urcat. Rusia prognozează recolte record de grâu

29 jun 2022
Prețurile cerealelor ar putea înregistra din nou creșteri semnificative. Motivul: evaluările mult mai slabe ale stocurilor de cereale și soia din SUA.

În cadrul tranzacțiilor în curs de marți, prețurile grâului pentru noua recoltă de pe piața europeană futures au crescut cu aproape 7 EUR, până la 356,75 EUR per tonă, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrarheute.com.

În plus, oferta pieței globale rămâne încă fragilă, chiar dacă recolta de grâu din SUA progresează rapid. Acolo, joi, așa-numitul raport de suprafață va anunța și suprafața exactă pentru 2022, iar un alt raport va anunța stocurile rămase. Rezultatul ar putea fi fluctuații violente de preț.

Tot în cadrul tranzacțiilor în curs de marți, prețurile porumbului pentru începutul lunii august cresc cu 3,50 EUR până la 303,50 EURȘi prețul la rapiță pentru noua recoltă a urcat cu aproape 16 euro, până la 697,25 euro pe tonă.

Declanșatorul pentru recuperarea prețurilor a fost raportul Departamentului Agriculturii al SUA (USDA) privind starea stocurilor de cereale și progresul recoltei, care a fost publicat luni seara târziu. USDA a redus ratingul stocurilor de porumb cu 3 puncte procentuale, la 67%. Recolta de soia a scăzut, de asemenea, cu 3 puncte, la 65 la sută.

Aceste cifre sunt sub ceea ce se așteptau comercianții și susțin prețurile cerealelor, a spus firma de consultanță Agritel. Scăderea ratingurilor sugerează că vremea caldă și uscată din iunie a avut un impact asupra porumbului și soia, deși condițiile mai răcoroase de săptămâna trecută au atenuat puțin starea unor culturi. USDA a mai spus că recolta de grâu de iarnă din SUA este completă cu 41%, în creștere față de 25% cu o săptămână mai devreme și media pe cinci ani de 35%.

Doar 30 la sută din stocurile de grâu de iarnă din SUA nerecoltate sunt în stare bună sau excelentă, neschimbate față de săptămâna precedentă și în scădere semnificativă față de 48 la sută de anul trecut. Prețurile grâului din Chicago au început săptămâna la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni.

Participanții de pe piață din SUA așteaptă, de asemenea, rapoartele USDA privind suprafața și stocurile din SUA, joi. Analiştii se aşteaptă că va exista o revizuire ascendentă a plantărilor de porumb din acest an şi o reducere a suprafeţelor din soia şi grâu de primăvară estimate până acum.

Exportul Ucrainei rămâne slab - Rusia cu prognoze ridicate

Prețurile porumbului la începutul lunii august cresc cu 3,50 euro, până la 303,50 euro. Prețurile grâului au fost sub presiune recent din cauza recoltelor foarte timpurii din Statele Unite și Europa și discuțiile pentru deschiderea unui coridor de export la Marea Neagră pentru cerealele din Ucraina. Dar îndoielile cu privire la un acord de transport maritim au crescut, din nou pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a continuat. 

Dacă negocierile merg bine, prețurile vor continua să scadă. În caz contrar, acestea vor fluctua la niveluri ridicate, a declarat un comerciant pentru Reuters.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu aproximativ 44% de la an, la an la 1,11 milioane de tone, în primele 22 de zile ale lunii iunie, au arătat luni datele Ministerului Agriculturii. Cantitățile au inclus 978.000 de tone de porumb, 104.000 de tone de grâu și 24.000 de tone de orz. Volumul exporturilor în luna mai a totalizat 1,7 milioane de tone, comparativ cu 5 până la 6 milioane de tone anul trecut. Înainte de război, Ucraina exporta cea mai mare parte a cerealelor prin porturile sale maritime, iar acum este nevoită să exporte cu trenul sau prin porturile dunărene.

Rusia, pe de altă parte, ar putea avea un record de 41 de milioane de tone de grâu disponibile pentru export în 2022/23, în creștere cu 25% față de sezonul actual, sub rezerva impactului sancțiunilor și a altor provocări, potrivit unui sondaj Reuters. Potrivit acestei estimări, recolta de grâu din Rusia din 2022 este de așteptat să crească cu 14%, până la 86,9 milioane de tone.

CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ. Și prețul rapiței a urcat. Rusia prognozează recolte record de grâu

CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ

Și prețul rapiței a urcat

Rusia prognozează recolte record de grâu

CEREALELE CÂȘTIGĂ DIN NOU ÎN PREȚ. Și prețul rapiței a urcat. Rusia prognozează recolte record de grâu

loading ...