CARE SUNT COSTURILE DE PRODUCȚIE PENTRU RAPIȚĂ? Preț rapiță în portul Reni

28 jun 2023
Producția globală de rapiță, în 2022/2023, a înregistrat un salt spectaculos, atingând un nivel record de 87,3 milioane de tone, în creștere cu 17% față de sezonul precedent sau 12,4 milioane de tone. Pe lângă restabilirea nivelului de producției de rapiță în Canada, producția a crescut și în Uniunea Europeană, Australia, Rusia, Ucraina etc.

Pentru 2023/2024, raportul USDA din iunie prezice că producția globală de rapiță s-ar putea menține constantă la 87 de milioane de tone. Producția României se estimează la 2,2 milioane tone, producția Ucrainei saltă la diverse case de analize între 3,5 la 5 milioane tone.
 

Ce recoltă de rapiță vom avea anul acesta?

În Republica Moldova, potrivit datelor statistice, suprafaţa medie însămânțată de rapiță, în perioada 2018-2022 a constituit 34 mii hectare. În perioada menționată, agricultorii au obţinut în medie o recoltă de 2,2 tone la hectar, iar unii fermieri au obținut performanțe de peste 4 tone la hectar. Pentru anul 2023, a fost însămânțată o suprafață record de 65 mii ha. Recolta globală se așteaptă să fie de 2 ori mai mare în raport cu anul precedent - de 150 de mii tone. Randamentul se estimează să fie între 2,6- 3,5 tone/ha.
 

Care sunt costurile de producție pentru cultura de rapiță?

Ca să abordăm viitoarea rentabilitate la cultivarea rapiței, este nevoie să pornim de la costurile de producere ale acesteia. Potrivit lui Iurie Rija, cu aplicarea corectă și în măsură necesară a îngrășămintelor minerale se poate obține un randament mediu la hectar de 3,5 tone, ce va influența în mod direct indicatorul rentabilității economice. Expertul a făcut o analiză și a estimat care sunt costurile de producție pentru cultura de rapiță. (Este estimată cantitatea de îngrășăminte minerale necesară pentru obținerea recoltei de 3,5 tone/ha).

Costurile totale de producere a culturii rapiță se estimează la 19,3 mii lei/ha, din care 26% - sunt îngrășămintele minerale (salpetru de amoniu, superfosfat, sulfat de amoniu, Cristalon special), 20% - substanțe chimice (ierbicide, fungicide, insecticide), 19% - operațiile mecanizate (arătura, cultivarea/fertilizarea, stropirea, recoltarea, transportarea, etc), 18% - plata de arendă la hectar, care este în medie de 3 500 lei, 9% -materialul semincer de 0,4 tone.
 
TABEL 1: Structura costului de producere a rapiței


 

La început de sezon, vom avea prețuri mai mici decât anul trecut

Dacă e să estimăm prețul mediu de vânzare al rapiței pe Republica Moldova, atunci bursele internaționale arată că tendințele vor urma efectul contango, adică prețurile vor fi mai joase la început de sezon și vor urca treptat spre sfârșitul acestuia. Ce este cel mai probabil, prețul mediu în sezonul 2023-2024 va fi mai jos ca pentru sezonul 2022-2023.

La un preț mediu de comercializare a rapiței de 8,50 lei/kg, rentabilitatea estimată va atinge nivelul de 53,8%, un indicator foarte bun, care îi determină pe mulți fermieri să se orienteze spre cultivarea acestei plante oleaginoase.

Pentru fermierii din Moldova, este important să se familiarizeze cu urmărirea cotațiilor la cereale în speciala la bursa Matif, pentru că se află într-o corelare directă cu prețurile locale. Un indicator care face legătura între piața fizică locală și prețurile futures este indicatorul BASIS. Cu alte cuvinte, acesta este diferența între prețul pe piața locală și cel cotat la bursa din Paris, și se suprapune cu costurile logisticii.

În Moldova, de obicei, raportul Matif și Raioanele Sud/Centru/Nord sunt de 40-50 EURO/t care este indicele BASIS. Se așteaptă că la începutul recoltării, BASIS-ul se va diminua.
 

Prețul rapiței în portul Reni

Potrivit informațiilor prezentate de Iurie Rija, în prezent, prețul de comercializare a rapiței în portul Reni este de 324 $/t (sau 6370 lei, 298 EUR). Iar la gospodăriile din Moldova, de ex. Șoldănești este de 6 300 de lei cu TVA și 5 250 lei fără TVA (267 EUR). Prețul de transport rutier până la Reni este în mediu de 25 EUR/t. Astfel, costul rapiței la Reni va fi de 292 EUR/t, și mai rămâne o marjă de 6 EUR/t.

Prețul de transport fluvial cu barja din Reni până în Constanța pentru rapiță variază între 30-32 $/t, sau 27,6- 29,5 EUR/t. Rapița se cumpără acolo în regim SPOT la condiții livrare în Constanța la un preț de 383 EUR/t.
Marja brută care rămâne este de 55,5 EUR/t. Dar din acest preț se scad și alte cheltuieli de transbordare din navă fluvială în navă mai mare, alte cheltuieli de perfectare a certificatelor, surveiller, cheltuieli vamale.

În context, rapița este o opțiune atractivă pentru agricultorii din Republica Moldova, oferindu-le posibilitatea de a obține venituri sustenabile, de a diversifica culturile și de a contribui la protecția mediului.
loading ...