COTAȚII – GRÂU, RAPIȚĂ, PORUMB. Care sunt prețurile pe scena internațională?

15 jun 2022
Grâul -2.25 €/t, rapița +7.50 €/t, porumbul 335,75 €/t.

Piețele au intrat într-o fază de ezitare, în timp ce recoltele încep în Franța și în Europa de Vest datorită vremii uscate și a temperaturilor foarte ridicate care accelerează coacerea boabelor. În acest context, presiunea obișnuită a recoltei se confruntă cu lipsa de disponibilitate legată de conflictul din bazinul Mării Negre.

Pe scena internațională, Iordania a cumpărat 60.000 t de grâu din surse opționale, în urma unei licitații care viza inițial 120.000 t. SUA au vândut Mexicului 148.000 t de porumb.

Prețurile rapiței și-au revenit oarecum ieri.

Ucraina a cerut suplimentarea capacităţii portului Constanţa.

Uniunea Europeană ia în calcul furnizarea temporară de silozuri Ucrainei, care se confruntă cu un deficit de de spaţii de depozitare pentru noua recoltă de cereale, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii de la Kiev, transmite Reuters. Nu se specifică care sunt statele membre UE implicate şi cât de avansate sunt discuţiile.  Un oficial de la Ministerul Agriculturii a declarat că în toamnă, când se încheie recoltarea porumbului, deficitul de capacitate de stocare ar putea ajunge până la 15 milioane de tone.

Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti, a afirmat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Markian Dmitrasevici, într-o intervenţie în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European, citat de Agerpres.

Autorităţile de la Kiev au avertizat că anul acesta recolta sa ar putea scădea la aproximativ 65 milioane de tone de cereale şi oleaginoase, de la 106 milioane de tone în 2021, din cauza invaziei ruseşti.

Sursa: agrimanet.ro

COTAȚII – GRÂU, RAPIȚĂ, PORUMB. Care sunt prețurile pe scena internațională?

COTAȚII – GRÂU, RAPIȚĂ, PORUMB

Care sunt prețurile pe scena internațională?

COTAȚII – GRÂU, RAPIȚĂ, PORUMB. Care sunt prețurile pe scena internațională?

loading ...