CULTIVAREA RAPIȚEI, O PERMANENTĂ PROVOCARE. Cum putem ajuta planta să treacă mai bine peste iarnă?

11 nov 2020
În această toamnă, mulți fermieri nu au putut înființa cultura de rapiță în epoca optimă, din cauza condițiilor climatice nefavorabile. Din cauza întârzierii semănatului, există riscul ca plantele de rapiță să nu reziste la temperaturile scăzute din timpul iernii. Însă și culturile de rapiță care au fost înființate în perioada optimă, dar au o creștere accelerată, pot fi sensibile la gerurile iernii.

Pentru a avea premisele unei producții bune în anul următor, agricultorii trebuie să se asigure că plantele de rapiță sunt în fenofaza în care au o rezistență bună pentru iernare, respectiv atunci când au 8 frunze. În primăvară, cultura trebuie să aibă o bună pornire în vegetație, obiectiv care nu poate fi îndeplinit dacă rapița nu a fost ajutată. Aplicarea unor produse foliare, cu un conținut important în elemente nutritive esențiale, pot ajuta această cultură importantă pentru fermieri, atât din punct de vedere al profitabilității, cât și al siguranței valorificării. Pentru a afla cum poate fi sporită rezistența plantelor de rapiță la temperaturile scăzute din timpul iernii, am vorbit cu Emil Gagiu, care este producător agricol în satul Cubolta, raionul Sîngerei.



 „Mult timp am evitat să introduc în asolament rapița, știu că este o cultură ce necesită o atenție mai sporită, investiții mai mari și nu întotdeauna poți avea randament bun la ha. Am avut nevoie de a studia această cultură, ca urmare anul acesta am semănat pe o suprafață de 120 ha. Vreau să cultiv de alți ani pe loturi mai mari, dar treptat. Cultura se dezvoltă bine, însă va avea nevoie să intervenim cu careva produse de întărire a plantelor. Va intra în iarnă în faza de 5-6 frunze, trebuie luate măsuri pentru creșterea vigorii plantei și a concentrației sucului celular”, a menționat Emil Gagiu.



Desigur, măsurile necesare de intervenție presupun un efort suplimentar din punct de vedere financiar din partea fermierilor, dar dacă se ține cont de faptul că suprafețele însămânțate cu rapiță sunt mult mai mici comparativ cu alți ani și de faptul că prețul la rapiță pentru anul viitor se așteaptă a fi ridicat, din cauza ofertei mici de pe piață, atunci aceste cheltuieli pot fi justificate.

Acționați promt. Preveniți carențele de micronutrienți. Nu așteptați să apără primele simptome, pentru că atunci problemele nu vor putea fi soluționate, iar pagubele vor fi inevitabile.




 
loading ...