Fuzarium stalk rot – Fuzarium verticiloides – Putregaiul tulpinilor de porumb
Simtome putregaiul tulpinilor de porumb
Fermierul, de obicei, identifică boala foarte târziu în toamnă în perioada de recoltat a porumbului. Atunci va observa că anumite tulpini de porumb au o culoare galben pai. De asemenea, în jurul nodurilor din primii 40-50 cm a tulpinii, va putea observa că acestea sunt înconjurate de o pâslă albicioasă.
La palpare, în cazul tulpinilor bolnave dacă acestea sunt presate uşor între degete, tulpinile nu vor opune rezistenţă, ca şi cum ar fi goale pe dinăuntru. Atunci când sunt despicate în două, se va putea observa că măduva tulpinii este dezintegrată. În anumite zone, în general la nivelul nodurilor, măduva prezintă o culoare maronie spre negru. Acestă culoare este un semn că atât măduva cât şi vascularizaţia tulpinii a fost descompunsă de patogen. Foarte multe dintre simtome apar în zona nodurilor tulpinii de porumbului.
Un alt simtom important, poate cel mai important ar fi frângerea plantelor de porumb. Daca fermierul va verifica locul din care tulpina s-a frânt va putea observa celelalte simtome indicate mai sus.
Alte simtome tipice însă mai greu de observat de un ochi mai puţin antrenat, ar fi faptul că plantele infestate prezintă foliajul de o culoare uşor rozalie spre gri. Dacă infecţia a avut loc în periada de creştere, plantele infestate prezintă o înălţime mai mică decât plantele sănătoase. Plantele infestate de multe ori sunt foarte rigide, cu aproape tot foliajul uscat, ieşind în evidenţa comparativ cu plantele sănătoase.
Perioada în care are loc infecţia
Infecţia poate avea loc pe toată perioada creşterii vegetative a porumbului. Boala însă progresează rapid începând cu intrarea în perioada generativă adică din momentul în care apare mătasea.
Factorii favorizanţi ai bolii
1. Resturile vegetale infestate
Resturile vegetale de porumb infestate pot fi sursă de infecţie pentru anii viitori. Dacă se practică monocultura de porumb, chiar dacă resturile vegetale infestate sunt îngropate există pericol. În cazul in care resturile infestate nu sunt descompuse atunci când rădăcinile noilor plante îşi fac apariţia, există riscul ca infecţia să aibă loc prin intermediul rădăcinilor. Odată infecţia instalată pot să apară putreziri atât la nivelul rădăcinii, cât şi la nivelul tulpinii, cu consecinţele de rigoare.
2. Lipsa de carbohidraţi
Cum se poate ca porumbul să sufere de lipsa de carbohidraţi?
- Limitarea fotosintezei
Alţi factori ar fi densitatea foarte ridicată, care, pe de-o parte, împiedică lumina să străbată frunzişul, limitând fotosinteza. Pe de altă parte, densitatea ridicată stimulează concurenţa pentru nutrienţi a plantelor. În cazuri de fertilizare defectuasă sau secetă, consecinţa ar fi că plantele vor avea acces la o cantitate mai mică de îngrăşământ, fotosinteza fiind astfel afectată negativ.
- Ştiuleţi mari cu potenţial ridicat de producţie
Aşa că, după apariţia mătasei, toată energia plantei se scurge spre ştiulete. Dacă planta nu produce prin fotosinteză destui carbohidraţi, atunci aceasta recurge la rezervele de energie din tulpină şi frunze. Treptat, planta începe să piardă celule apoi ţesuturi, devenind astfel susceptibilă infecţiei.
Patogeni ca Fusarium verticiloides profită de situaţie şi se instalează prima dată pe ţesuturile moarte ale tulpinei. Ulterior, putregaiul tulpinilor de porumb progresează atât de mult încât întreaga tulpină este distrusă.
Uite aşa un patogen care la început funcţionează ca saprofit, treptat îşi înfinge hifele spre celule sănătoase ale tulpinii de porumb, devenind parazit.
- Fertilizarea
- Precipitaţiile
- Hibridul
Ce putem face?
- Se va evita practicarea monoculturii, mai ales pe solurile sau în zonele cu umiditate ridicată. De asemenea in cadrul asolamentului se va interpune între porumb şi grâu o altă plantă de cultură;
- Se va folosii densitatea recomandată pentru fiecare hibrid;
- Aplicarea de îngrăşăminte care pe lângă azot cuprind fosfor şi potasiu, mai ales că se ştie despre ultimele două elemente că au acţiune pozitivă în sistemul de susţinere şi apărare a plantelor;
- Folosirea de azot cu eliberare lentă. Acest tip de îngrăşământ va pune în permanenţă plantelor de porumb azotul necesar. Se va evita astfel situaţia în care plantele în lipsa îngrăşămintelor va trasfera din substanţa uscată a tulpinii spre ştiulete;
- Folosirea de hibrizi toleranţi la putregaiul tulpinilor de porumb;
- Se vor folosii doar seminţe tratate cu fungicid;
Cum poate verifica fermierul daca are probleme cu putregaiul tulpinilor de porumb?
După ce porumbul ajunge la umiditatea tehnică, fermierul va verifica periodic plantele de porumb pentru a observa simtome ale bolii. Va verifica un anumit număr de tulpini, prin presare cu degetele. Pe o suprafaţă de 10 m² se vor verifica plantele pentru a vedea procentul în care plantele sunt afectate de putregaiul tulpinilor.
Alternativ, fermierul trebuie să împingă fiecare plantă de pe un rând spre celălalt rând până plantele îşi ating vârfurile. Plante afestate de putregaiul tulpinilor pur şi simplu se frâng.
Dacă această metodă de testare indică faptul ca avem un procent mai mare de 10% plante afectate, atunci respectiva parcelă se va recolta prima dată, mai timpuriu. Prin această metodă se va evita pierderea de recoltă prin cădere plantelor.