Pentru fermieri, înghețurile la început de iarnă sunt ca o mană cerească. Și asta pentru că grație lor, culturile agricole au parte de umiditate și vor fi protejate de dăunători. Chiar și cu temperaturi de -20 grade Celsius, rădăcinile culturilor plantate în ultima lună de toamnă vor fi în afara oricărui pericol. Viticultorii afirmă că, dacă temperaturile vor fi generoase cu munca lor, vița de vie nu va trebui dezrădăcinată și sădită alta nouă.
Solicitat de AGROMEDIA, Mihail Rurac, doctor în științe agricole, ne-a declarat că grație înghețului, și culturile de grâu sunt în siguranță, pentru că acesta asigură și o temperatură constantă până în primăvară.
“
Ar fi o problemă doar pentru fermierii care nu au reușit să recolteze svecla de zahăr, desi cred că a fost culeasă în proporție de 99, 9 la sută. Și pentru cei care nu au adunat tot porumbul, plantat mai târziu, în speranța că vor fi ploi. Gerurile și înghețul pot da bătăi de cap agricultorilor care au recoltat roada și nu au reușit prelucrarea solului. E noroi, cam greu de pătruns în câmpuri, mai ales dacă nu dispui și de echipamentul necesar”, a subliniat dl Rurac.
Potrivit lui, în zona de sud a țării, fermierii au semănat grâul de toamnă și orzul mai târziu, și termperaturile de la început de iarnă vor asigura o recoltă bogată. În plus, spune sursa, anul acesta am avut parte de puține grâne, agricultorii având obligațiuni față de arendași, motiv din care au sporit cota pentru cerealele de toamnă.
De regulă, spun specialiștii, lipsa ninsorilor poate cauza pagube substanțiale pentru antreprenori. Acum, ei abia așteaptă să cadă și zăpada, pentru că, spun fermierii, omătul este un lucru foarte bun pentru agricultură, mai ales că nu este spulberat.
Poza:
Ștefan Țurcanu/ fermier zona Sud