DE CE ÎNGHEȚURILE LA ÎNCEPUT DE IARNĂ SUNT O BINECUVÂNTARE PENTRU AGRICULTORI? Citește mai jos

30 nov 2020

Pentru fermieri, înghețurile la început de iarnă sunt ca o mană cerească. Și asta pentru că grație lor, culturile agricole au parte de umiditate și vor fi protejate de dăunători. Chiar și cu temperaturi de -20 grade Celsius, rădăcinile culturilor plantate în ultima lună de toamnă vor fi în afara oricărui pericol. Viticultorii afirmă că, dacă temperaturile vor fi generoase cu munca lor, vița de vie nu va trebui dezrădăcinată și sădită alta nouă.
 
Solicitat de AGROMEDIA, Mihail Rurac, doctor în științe agricole, ne-a declarat că grație înghețului, și culturile de grâu sunt în siguranță, pentru că acesta asigură și o temperatură constantă până în primăvară.
 
Ar fi o problemă doar pentru fermierii care nu au reușit să recolteze svecla de zahăr, desi cred că a fost culeasă în proporție de 99, 9 la sută. Și pentru cei care nu au adunat tot porumbul, plantat mai târziu, în speranța că vor fi ploi. Gerurile și înghețul pot da bătăi de cap agricultorilor care au recoltat roada și nu au reușit prelucrarea solului. E noroi, cam greu de pătruns în câmpuri, mai ales dacă nu dispui și de echipamentul necesar”, a subliniat dl Rurac.
 
Potrivit lui, în zona de sud a țării, fermierii au semănat grâul de toamnă și orzul mai târziu, și termperaturile de la început de iarnă vor asigura o recoltă bogată. În plus, spune sursa, anul acesta am avut parte de puține grâne, agricultorii având obligațiuni față de arendași, motiv din care au sporit cota pentru cerealele de toamnă.
 
De regulă, spun specialiștii, lipsa ninsorilor poate cauza pagube substanțiale pentru antreprenori. Acum, ei abia așteaptă să cadă și zăpada, pentru că, spun fermierii, omătul este un lucru foarte bun pentru agricultură, mai ales că nu este spulberat.


Poza: Ștefan Țurcanu/ fermier zona Sud

 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SCADE PREȚUL GRÂULUI? Datele noului raport USDA și situația pe piața mondială

18 jan 2022

STAREA CULTURILOR AGRICOLE ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ: Ce spun fermierii din diferite regiuni ale țării

17 jan 2022

TEREOS AR PUTEA IEȘI DE PE PIAȚA ROMÂNIEI: Motivul prezentat de compania care este al doilea mare producător de zahăr din lume

14 jan 2022

FERMIERII DIN CRIULENI: 850 ha de porumb au rămas în câmp. Recoltatul în plină iarnă continuă

04 jan 2022

SE SCUMPESC ÎNGRĂȘĂMINTELE, CREȘTE ȘI PREȚUL LA PRODUCȚIA AGRICOLĂ. De ce? Vezi argumentele

03 jan 2022

DE CE ÎNGHEȚURILE LA ÎNCEPUT DE IARNĂ SUNT O BINECUVÂNTARE PENTRU AGRICULTORI? Citește mai jos

DE CE ÎNGHEȚURILE LA ÎNCEPUT DE IARNĂ SUNT O BINECUVÂNTARE PENTRU AGRICULTORI? Citește mai jos

DE CE ÎNGHEȚURILE LA ÎNCEPUT DE IARNĂ SUNT O BINECUVÂNTARE PENTRU AGRICULTORI? Citește mai jos

loading ...