DIN NOU DESPRE „DOZVOLURI”. Igor Grigoriev: „Ideal ar fi ca acestea să fie anulate de partea ucraineană”

08 sep 2021
Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE” au scos din nou în prim-plan problema autorizațiilor de transport a mărfurilor pe teritorul Ucrainei (așa-numitele „dozvoluri”). S-a întâmplat în cadrul ședinței la care au participat membrii Asociaței, secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban, reprezentanții MAEIE, ME, MIDR, ANNSA, ANTA, CFM, ai Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră și Agenției Navale.
 
Ședința a fost convocată în scopul discutării subiectelor ce fac referință la fluidizarea, facilitarea transportării și exportului de cereale. Astfel, în cadrul întrunirii a fost analizată posibilitatea obținerii mai multor autorizații de transport din partea Ucrainei, inclusiv intensificarea relațiilor și cooperării cu instituțiile de stat ucrainene privind reglementarea exportului prin porturi și circulația mărfurilor pe teritoriul statului vecin.
 
Solicitat de AGROMEDIA, președintele „Agrocereale”, Igor Grigoriev, ne-a comunicat că problema așa-numitelor „dozvoluri” creează în fiecare an impedimente transportatorilor de mărfuri către și prin Ucraina.
 
În acest an, pe lângă cele 60 mii autorizații generale, statul vecin ne-a oferit și 20 mii „dozvoluri” portuare pentru produsele cerealiere. Noi le utilizăm, dar se vor termina curând, pentru că producția de cereale din acest an a bătut toate recorduile. Nu s-a înregistrat așa ceva de când se face statistica agricolă în RM, nici în România, nici în Ucraina, nici în Bulgaria. Zona Mării negre anul acesta bate recordul total la capitolul cereale și va crea rezerva pentru întreg globul pământesc.
 
Noi, membrii Asociației, ne dorim să fie liberalizat transportul de mărfuri pe teritoriul Ucrainei și ele să fie anulate. Nu se întâmplă acest lucru pentru că ucrainenii se opun, nici noi nu avem până acum un guvern clar care să inițieze discuții mai insistente la ședințele mixte moldo-ucrainene. Autoritățile ambelor state promit că în săptămânile următoare va avea loc ședința mixtă moldo-ucraineană interguvernamentală, unde se va pune în discuție și acest moment. Astăzi exporturile de mărfuri prin porturile ucrainene reprezintă 90%, cel puțin când e vorba de producția de cereale. Problema trebuie soluționată cât mai urgent, pentru că urmează recolta de floarea-soarelui și de porumb care, potrivit prognozelor, se anunță a fi una similară celei de grâu. Și exportatorii se vor lovi din nou de aceeași problemă care persistă ani de zile”
, a declarat dl Grigoriev.
 
În aceeași ordine de idei, părțile participante la ședința menționată au discutat și despre necesitatea deschiderii unui chei în localitatea Giurgiulești. Totodată, au fost abordate probleme ce țin de tarife și transportul cerealelor, de gestionarea fluxului de mărfuri în vamă și la trecerea frontierei, eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul producției cerealiere etc.
 
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022
Din aceeași categorie

PĂTAREA RETICULARĂ ȘI ARSURA FRUNZELOR DE ORZ. Combatere și mod de prevenire

19 mai 2022

SECETA A AFECTAT NEGATIV CULTURILE DE GRÂU. Fermierii spun că vor recolta cantități mici în acest an

17 mai 2022

ESCROCHERIE CU CEREALE ÎN VALOARE DE PESTE 4 MILIOANE DE LEI

17 mai 2022

GRÂUL ATINGE PREȚURI RECORD. India a interzis exportul de cereale

16 mai 2022

FERMIERII DIN UTA GĂGĂUZIA ESTIMEAZĂ CĂ VOR AVEA MAI PUȚIN GRÂU, ORZ ȘI RAPIȚĂ ÎN ACEST AN

12 mai 2022

DIN NOU DESPRE „DOZVOLURI”. Igor Grigoriev: „Ideal ar fi ca acestea să fie anulate de partea ucraineană”

DIN NOU DESPRE „DOZVOLURI”

Igor Grigoriev: „Ideal ar fi ca acestea să fie anulate de partea ucraineană”

DIN NOU DESPRE „DOZVOLURI”. Igor Grigoriev: „Ideal ar fi ca acestea să fie anulate de partea ucraineană”

loading ...