EDUARD GRAMA, despre avantajele și provocările exporturilor. Câte tone de gâu și ulei consumă anual Moldova

26 aug 2020
 
În acest an, se tot vorbește că ar putea fi afectată securitatea alimentară a Republcii Moldova din cauza secetei și a înghețurilor. Am discutat acest subiect cu ex-ministrul Agriculturii, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere “AGROCEREALE”, Eduard Grama.
 
Nu există și nu a existat pericol pentru securitatea alimentară a țării. Suntem în secolul 21-lea și nu în anii 30-40 ai secolului trecut. Dacă vorbim despre realitățile anului 2020, necesitățile Moldovei pentru acoperirea securității alimentare sunt în jur de 300 000 tone la grâu anual și circa 30 000 tone de ulei de floarea-soarelui. Anul acesta va fi cel puțin dublu acoperită necesitatea. Să nu uităm și de importurile masive de ulei și faină din țările vecine, cum ar fi: Ucraina, România și Belarus”, a declarat Eduard Grama.
 
Președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere “AGROCEREALE” a vorbit și despre avantajele exporturilor. Eduard Grama susține că în ultimii ani costurile de vânzări la cereale au crescut semnificativ, dar s-au majorat și investițiile.
 
Nu mai este rentabilitatea din anii precedenți, așa cum cred alți producători agricoli. Asta pentru că și riscurile sunt enorm de mari și pot aduce pierderi. Să nu uităm că producătorii agricoli care au și activitatea de export pe parcursul anilor au investit mult în infrastructura de stocare și logistică. Toți au angajați în diferite domenii, plătesc impozite și întrețin mii de oameni. La momentul actual, toți exportatorii caută soluții să treacă la produse cu valoare adăugată ca să-și micșoreze riscurile la exporturile cu cereale”, a menționat Grama.

 

În prezent, peste 160 de agenți economici exportă cereale și oleaginoase din Republica Moldova, toți au libertatea de a-și vinde marfa direct sau prin intermediul operatorilor mai mari. Eduard Grama spune că majoritatea antreprenorilor dețin un parc auto, camioane speciale care le permit să transporte producția peste hotare mai flexibil, în comparație cu transportul feroviar.
 
Dacă ne uităm că anul acesta prețurile la motorină au scăzut semnificativ, transportul auto a devenit foarte atractiv pentru a exporta cereale. Din păcate, transportul feroviar cu tarifele care le practică CFM-ul sunt sub prețul operatorilor auto și exportatorii de cereale tot mai mult se îndreaptă spre folosirea transportului auto în operațiunile sale de export. Flexibilitatea, mobilitatea și prețul – sunt avantajele transportului auto”, precizează președintele Asociației.

Eduard Grama menționează că producătorii agricoli moldoveni produc minim de 2 ori mai multe cereale și oleaginoase în anii nefavorabil decât este consumul țării și de peste 4 ori mai mult în anii buni, cum a fost 2019. Într-adevăr, prețurile în majoritatea cazurilor sunt mai mari la export decât în tară, însă nu cu mult, susține Grama. Cel mai des, Moldova vinde în țări precum: Egipt, Arabia Saudită, Turcia, România și Asia.
 
Profitabilitatea acestei afaceri a scăzut semnificativ în ultimii ani, dar costurile au crescut. Să nu uităm că noi, țară exportatoare de cereale nu infleunțăm prețul la nivel mondial sau european, nici la nivel regional nu avem puterea respectivă, deoarece avem vecini cu mult mai tari la capitolul dat ca Ucraina și România. Poziționarea geografică a țării este în defavoarea noastră, pentru că mărește costurile de logistică semnificativ. Da, pentru cei care stau la calculator și se uită la prețul european a cerealelor și calculează profitul pe care ar putea să-l aibă dacă va vinde producția înafara țării, la prima vedere, va avea impresia că exportatorii profită la maxim de diferența de preț, dar nu este așa nici pe departe așa”, a subliniat Eduard Grama.
 
L-am rugat pe fostul ministru al Agriculturii să explice cum este posibil ca în Moldova, o țară agrară, cu producție autohtonă, ne pomenim cu cereale importate din alte țări și culmea, uneori prețul este mai mic decât la producția locală.
 
Produsele de import sunt mai ieftine deoarece sunt fabricate în țările cu un consum mare și costuri mici. Este o situație când produci 1000 tone de faină pe săptămâna și ai niște costuri și alta este când tu produci 1000 tone pe oră sau pe zi. Repartizarea costurilor este diferită și de aici și prețul final de vânzare este mai mic și mai atractiv decât produsul local. Așa situații sunt în multe țări mici. Din păcate, globalizare și producerile foarte mari lucrează în defavoarea producătorilor autohtoni. Și așa va fi mereu. Avem semnate acorduri cu diferite țări. Este o piața liberă pentru toți și noi avem acces liber pe piețele din UE și CSI”, a explicat Eduard Grama.
 
Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere “AGROCEREALE” a fost creată de către producători agricoli care au în activitatea lor și domeniul de export a cerealelor. Obiectivele principale ale asociație sunt crearea unui dialog cu instituțiile statale, apărarea intereselor producătorilor agricoli și dezvoltarea lor în comun, prin schimbul de experiență, preluarea celor mai bune practici de dezvoltare și tendința de a trece de la exportul cu materie primă la produse cu valoarea adăugată.
 
loading ...