FAO ESTIMEAZĂ STOCURI RECORD DE CEREALE. Mai mult porumb, dar mai puțin grâu

05 jun 2023
Producția mondială de cereale, în 2023, va crește cu 1% și va ajunge la 2.813 milioane de tone. Acest lucru este precizat în mesajul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.
 
Această mărire se bazează pe creșterile așteptate ale producției de porumb, orez și sorg, în timp ce producțiile de grâu și orz ar putea scădea la niveluri sub 2022, a spus organizația într-un comunicat.
 
Prima prognoză a FAO privind utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2023/24 este estimată la 2.803 milioane de tone, ceea ce este cu 0,9% mai mult decât în sezonul precedent, ceea ce se datorează în principal unei creșteri a utilizării furajelor, în principal porumb, precum și unei creșteri, în consumul alimentar, în special de grâu și orez.
 
Potrivit previziunilor preliminare, stocurile mondiale de cereale în sezonul 2023/24 ar putea crește cu 1,7% față de indicatorul inițial și ar putea atinge un nivel record de 873 de milioane de tone. În același timp, raportul dintre stocurile mondiale și consumul acestora va scădea ușor până la 30,4. %, adaugă FAO.
 
Comerțul mondial cu cereale în sezonul următor este prognozat la 472 milioane de tone, ceea ce corespunde aproape cu nivelul din 2022-2023. Creșterea comerțului cu cereale furajere și cu orez (comerțul cu orez în ianuarie-decembrie 2024) compensează reducerea preconizată a nivelului mondial la comerțul cu grâu.
loading ...