Ultimii ani secetoși și marcați de temperaturi foarte ridicate au determinat fermierii din UTA Găgăuzia să facă schimbări în asolament. Aceștia au început să opteze pentru culturi mai rezistente la secetă. Unul dintre ele este sorgul.
Una dintre fermele din satul Tomai a început deja recoltarea sorgului furajer. Întreprinderea lucrează 2 mii de hectare de teren agricol, dintre care, în acest an 300 sunt cu sorg, scrie portalul de știri Gagauzinfo.
Citiți și: DE CE ESTE SORGUL O CULTURĂ SIGURĂ ȘI RENTABILĂ ÎN CONDIȚII DE SECETĂ?
Sorgul este cultivat la întreprindere de mai bine de 6 ani, deoarece este rezistent la secetă și, în comparație cu porumbul tradițional, produce un randament mult mai mare chiar și în anii secetoși. Potrivit administratorului fermei, această cultură este utilizată atât pentru însilozare, pentru hrana animalelor, cât și pentru boabe.
Suntem foarte mulțumiți și cred că în viitor ne vom îndepărta complet de porumb, în ciuda faptului că porumbul este încă una dintre culturile de frunte în creșterea animalelor. Cred că voi înlocui complet sorgul însilozat, este și mai hrănitor decât porumbul. În condiții la fel de aride, sorgul a dat rezultate mai bune decât porumbul. La porumb, am obținut 10-15 tone de masă verde la hectar, iar sorgul a dat până la 30 de tone de masă verde. Dacă vorbim despre porumbul boabe, nu va fi mai mult de o tonă și jumătate la hectar a spus Igor Akbash, administratorul companiei agricole.
În localitățile din sudul țării, și cultura de floarea-soarelui a fost grav afectată de secetă și caniculă. Chiar dacă suntem abia la început de august, multe lanuri sunt deja complet uscate. Un exemplu este satul Ferapontievca unde nouă întreprinderi agricole au cultura afectată în proporție de 90%. Mai exact, pe o suprafață de 546,40 de hectare floarea-soarelui este uscată la propriu.