GRÂUL DIN RECOLTA 2021 RĂMÂNE ÎN HAMBARE. Igor Grigoriev: Exportul de cereale este în „stand-by”

12 jul 2022
Deși guvernul a scos restricțiile pentru exportul de grâu și făină încă acum două săptămâni, lucrurile stau în continuare pe loc. „Nu există preț” pentru cerealele moldovenești, fermierii rămân în continuare cu recolta 2021 în silozuri și hambare. Asta în pofida faptului că, la nivel mondial, se vorbește despre criza alimentelor și foamete. Fermierii din țara noastră spun că prețul care li se oferă în prezent pentru cereale este unul mizer, iar cele din recolta anului curent, nu au deloc cerere pe piață.

Dacă prețurile pentru imputuri sunt mari, atunci pentru producția noastră sunt foarte mici. Până în prezent, nici cerere nu este încă pentru cerealele din grupa I. Motivele putem doar să le intuim. Bănuim că e din cauza că Ucraina oferă prețuri mici și toți cumpără de acolo. De exemplu, în România, Rusia au fost stabilite prețurile deja, mai mici de 6 lei nu sunt. La noi, deocamdată, grâul e la 4,70 – 4,80 lei, a menționat un fermier din Găgăuzia, în discuție cu guvernatorul, Irina Vlah.

Potrivit unei analize publicate pe site-ul agrarheute.com, grâul din Europa este la mare cătare pe piețele globale, fapt ce duce la creșterea prețurilor pe piața internă a UE. În a doua jumătate a săptămânii trecute, prețurile grâului pentru noua recoltă, pe piața europeană au crescut cu 31,50 de euro, ajungând la aproximativ 358 de euro per tonă.

De ce în Moldova prețul este puțin peste 4 lei, iar exporturile stau pe loc, am încercat să aflăm de la Igor Grigoriev, directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere AGROCEREALE.

În prezent, în zona pieței de la Dunăre și Marea Neagră, prețul cerealelor scade, deși în ultimele zile, pe piața din Chicago acesta a crescut. Explicația ar fi faptul că prognozele pentru recoltele din SUA și Canada au fost revizuite, fiind în creștere. Dar este vorba despre alt colț al lumii, la noi, parcă ar fi trebuit prețul să fie unul mai stabil.

Agricultorii și cumpărătorii de cereale din Moldova spun într-un glas: „nu există preț”. Pentru grâul moldovenesc, se oferă puțin mai mult de 4 lei. Nici contracte reale pentru export nu sunt, și nici preț real pe piața internă. Totul este în „stand-by”.

Noi avem o singură explicație la acest subiect: excesul de producție din Ucraina, inclusiv din stocurile de anul trecut care sunt de milioane de tone de cereale. Ucrainenii dau grâul mai ieftin, tot acesta trece prin piața de la Dunăre și Marea Neagră, Dunărea fiind unica poartă accesibilă. Asta, evident, are un impact direct asupra agriculturii din Republica Moldova, dar, în primul rând, afectează fermierii, a declarat pentru AGROMEDIA, Igor Grigoriev.

Președintele „Agrocereale” susține că în această situație ar fi necesară implicarea mai activă a organelor statului. Fermierii au nevoie de compensații pentru a putea face față crizei majore.

Ar fi bine să ne adunăm și să încercăm să găsim o soluție. După mine, ar putea interveni cu compensații doar anumite instrumente ale statului. Pentru aceasta, Guvernul trebuie să aibă resurse. Pe intern, nu știu cum ar putea fi identificate, dar am putea identifica aceste resurse din exterior: Uniunea Europeană, partenerii strategici. O soluție de moment sunt resursele pe care fermierii le-au obținut datorită recoltei foarte bogate de anul trecut. Dar acestea vor fi suficiente pentru o perioadă nu foarte îndelungată. Sunt necesari pași concreți care să anticipeze o eventuală criză, a continuat președintele „Agrocereale”.

O altă problemă este lipsa spațiilor de depozitare pentru cerealele din recolta 2022. Silozurile și depozitele sunt pline cu grâu și porumb de anul trecut.

Cât de mică ar fi roada de anul acesta, noi trebuie să o depozităm undeva. Cu părere de rău, și aici sunt dificultăți. Sperăm că totuși vom reuși să ieșim și din acest impas. Cel mai important acum este să nu creăm panică. Pentru a identifica soluții și a găsi metodele cele mai eficiente de depășire a acestei crize, e nevoie de mai multă comunicare din partea Guvernului, a menționat Igor Grigoriev.
loading ...