GRÂUL S-A APRECIAT UȘOR. Care sunt prețurile în portul din Constanța?

26 mai 2023
Grâul românesc s-a apreciat ușor în Portul Constanța, la 225 EUR/t FOB pentru livrare în luna august. Contractele futures pe grâu Matif au avut ieri o sesiune agitată, luptându-se cu date contradictorii de pe piață.

Între timp, grâul din UE a devenit mai competitiv și ar putea atrage cererea din Spania, afectată de secetă, deoarece după scăderea Euronext și a monedei monedei euro, prețurile FOB din Europa de Vest și Rusia se apropie destul de mult.


 

Recoltă mare de cereale, în toamna 2023

Uniunea Copa–Copeca, cel mai puternic grup de interes pentru fermierii europeni, consideră că recolta de cereale din UE-27 din acest an este probabil să totalizeze 277 milioane de tone, în creștere cu 4,6% față de anul trecut. Creșterea se datorează parțial unei creșteri cu 22% a producției de porumb, pe măsură ce recoltele își revin după seceta din 2022. Producția de grâu moale este de așteptat să crească cu 2,8%, în timp ce recoltele de orz și grâu dur vor scădea.

Perturbări importante pe piețele UE de rapiță și ulei de rapiță

Asociația europeană a industriei uleiurilor vegetale și a șroturilor, FEDIOL, a lansat o declarație în care spune că importurile de biocombustibili, clasificați ca bază de deșeuri (HVO - ulei vegetal hidrotratat sau FAME- esteri metilici ai acizilor grași) au loc la „o scară largă. Acest fapt ce a condus la perturbări importante pe piețele UE de rapiță și ulei de rapiță.

În ultimele 5 luni, prețurile la uleiul de rapiță au scăzut cu peste 30%

Acest lucru nu va afecta doar veniturile fermierilor, ci și deciziile viitoare de plantare. Aceste tendințe nu pot fi explicate de alte evoluții ale pieței și sunt un semnal că există un comportament anormal al pieței... și este nevoie urgentă de a investiga legitimitatea acestor importuri”.

Sursa: Agriportal.ro 
 
loading ...