PREȚURILE CEREALELOR ȘI-AU REVENIT. Cât costă grâul, porumbul, rapița?

24 mai 2023
Prețurile grâului Euronext și-au revenit după pierderile din ultima vreme. Motivul este neclaritatea proaspăt prelungitului acord de export de cereale la Marea Neagră. Valorile de tranzacționare ale porumbului la Bursa din Paris s-au revigorat și ele. Cotațiile rapiței Matif, la fel, sunt în mică creștere în urma importurilor slabe de din UE.

În Statele Unite, contractele futures pe grâu CBOT s-au înviorat puțin marți, după o săptămână de scăderi. Însă câștigurile generate de ridicările de profit sun limitate de fermitatea dolarului american.

Contractele futures pe porumb la Bursa de la Chicago au avansat pe traiectoria ascendentă, înregistrând o a treia sesiune pozitivă, pe fondul îngrijorării că vremea uscată în unele regiuni ar putea afecta culturile recent plantate.

Valorile de tranzacționare ale boabelor de soia CME au scăzut cu 1,7% pentru contractul din 23 iulie.Rusia, acuzată că încalcă acordul cerealelor

ONU și-a exprimat luni îngrijorarea că portul ucrainean Pivdennyi nu a primit nicio navă din 2 mai, în temeiul acordului Grain Deal, iar Ucraina a acuzat marți Rusia că a renunțat efectiv la portul ucrainean Pivdennyi.
Ministrul adjunct al renovării ucrainean, Iuri Vaskov, a acuzat Rusia de o „încălcare gravă” a acordului. Toate navele sunt inspectate de o echipă comună de inspectori ruși, ucraineni, turci și ONU, dar Vaskov a spus că inspectorii ruși au refuzat să inspecteze navele care se îndreptau spre Pivdennyi, din 29 aprilie.

Uralchem, cel mai mare producător rus de potasiu și azotat de amoniu, se așteaptă ca deschiderea unui terminal de export de amoniac în apropiere de Marea Neagră să facă conducta din Ucraina mult mai puțin importantă, a declarat directorul general al companiei.

Procesarea semințelor oleaginoase din UE s-a dimninuat

Asociația industrială Fediol estimează că în aprilie volumul de procesare al principalelor semințe oleaginoase - soia, floarea soarelui și rapiță, din țările UE a fost de 3,33 milioane de tone, ceea ce este cu 0,04 milioane de tone mai puțin față de luna precedentă, dar mai mult decât aceeași lună a anului trecut (3,17 milioane tone).

În special, procesarea soiei a însumat luna trecută 1,23 milioane tone, ceea ce este cu 4% mai mult de la o lună la alta (1,19 milioane de tone), dar cu 7% mai puțin de la an la an (1,32 milioane tone).

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a redus volumul procesării de rapiță în aprilie cu 2%, până la 1,63 milioane tone (+20% anual). Astfel, de la începutul anului 2023, procesarea semințelor oleaginoase în UE a ajuns la 13,16 milioane tone: soia – 4,66 milioane tone, rapiță – 6,55 milioane tone, semințe de floarea soarelui – 1,96 milioane tone.

Recolta de cereale din Rusia, în scădere față de 2022

Consultanța SovEcon estimează că fermierii ruși vor recolta până la 88 milioane tone de grâu în 2023, și deși această prognoză indică o scădere în comparație cu recolta record din anul precedent, aceasta rămâne cu 7% peste media pe cinci ani. Prognoza fost revizuită în creștere cu 1,2 milioane tone față de luna precedentă, pe fondul condițiilor meteorologice favorabile din sud, iar conform sondajelor efectuate de SovEcon, fermierii nu anticipează lipsuri de inputuri agricole.

Sursa: Agriportal
loading ...