PREȚURILE CEREALELOR CRESC. Prognozele meteo – în defavoarea recoltelor

08 mai 2024
Contractul din septembrie pentru grâu la bursa europeană (Matif la Paris) a crescut cu 10,25 euro/tonă, până la 245,25 euro/tonă. Prețurile au atins un nou record și sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni. Prețul pentru grâu, contractele din decembrie, a crescut cu 9,5 euro/tonă, ajungând la 250,5 euro/tonă.
 
După ce au atins un nivel minim, prețurile la grâu în SUA (CBoT) au crescut brusc. Prețurile de închidere pentru contractul din iulie au fost de 648,75 cenți SUA/bushel, cu o creștere de 26,25 cenți SUA /bushel, scrie Agroportal.

Prețurile porumbului continuă și ele să crească. La bursa de la Paris Matif, porumbul destinat livrării în iunie a crescut cu 7,25 euro/tonă și a ajuns la 209,25 euro/tonă. Contractul din noiembrie a crescut cu 7,5 euro/tonă, până la 217,5 euro/tonă.
 
La Bursa din Chicago, porumbul din iulie a câștigat 8,75 cenți SUA/bushel și s-a încheiat luni la 469,00 cenți SUA/bushel.
 
De asemenea, rapița Matif a crescut cu 11,25 euro/tonă pentru august 2024. Asta înseamnă că rapița din august costă în prezent 481 de euro/tonă. Contractul din noiembrie, de asemenea, a crescut brusc și este la 488,50 EUR pe tonă de rapiță.
 
Prognozele meteo cresc prețurile cerealelor
Motivul creșterii prețurilor este, din nou, vremea. Comercianții cumpără la bursa europeană și la Chicago și cresc prețurile.
 
Deoarece precipitațiile anunțate în SUA nu s-au materializat, sunt de așteptat pierderi de randament pentru grâul din SUA. Mai este și seceta din sudul Rusiei. Ca urmare, analiștii companiei ruse IKAR își reduc previziunile pentru recolta de grâu din Rusia. În loc de 93 de milioane de tone, sunt așteptate doar 91 de milioane de tone de grâu rusesc.
 
Evaluarea francezilor se deteriorează tot mai mult. Agenția agricolă din Franța FranceAgriMer și-a menținut ratingul „bun spre foarte bun” pentru grâul comun la 63% . Cu toate acestea, este cu 30% sub nivelul de 93% din anul precedent. Semănatul de porumb în Franța rămâne cu mult în întârziere: 45% din suprafețe au fost plantate doar, față de 70% în media pe cinci ani, relatează FranceAgriMer.
 
loading ...