GRÂUL SE IEFTINEȘTE. La nivel mondial, prețurile cerealelor sunt la cheremul geopoliticii

20 sep 2022
Prețurile grâului continuă să fluctueze sălbatic, scăzând din nou în tranzacțiile înainte de comercializare în această săptămână. Vineri, cel mai important contract de grâu de pe piața europeană futures a fost listat la puțin sub 334 de euro per tonă. Adică cu 4 euro mai puțin decât cu o săptămână înainte, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile porumbului pe piața europeană futures pentru noua recoltă au fost de 328 EUR pe tonă – exact la fel ca acum o săptămână. Prețurile pentru orzul furajer la portul de export și piața angro din Hamburg au fost vineri de 302 euro pe tonă.

Prețul grâului este încă sub presiune

Exporturile din Marea Neagră și prognozele de recoltă ridicate din Rusia continuă să pună sub presiune prețurile cerealelor. Îngrijorările că cererea de cereale s-ar putea micșora considerabil ca urmare a unei recesiuni globale severe scad și prețurile cerealelor.

Pe de altă parte, condițiile nefavorabile de semănat din SUA și Argentina susțin prețurile cerealelor. Potrivit Bursei de Mărfuri din Buenos Aires, aproape jumătate din suprafața cultivată a Argentinei suferă de lipsă de apă și se confruntă cu cele mai secetoase condiții din ultimii 30 de ani.

Discuțiile în curs despre exporturile Mării Negre ridică în mod repetat îngrijorări pe piață cu privire la menținerea Coridorului Mării Negre. Un total de 165 de nave cu un total de 3,7 milioane de tone de produse agricole la bord au părăsit până acum Ucraina în cadrul acordului intermediat de Națiunile Unite pentru a elibera porturile maritime ucrainene, a anunțat duminică Ministerul Infrastructurii din Ucraina. 

Organizația Națiunilor Unite face acum eforturi pentru ca îngrășămintele rusești să fie incluse în acord, iar Putin a declarat vineri că Moscova este gata să ofere gratuit țărilor în curs de dezvoltare peste 300.000 de tone de îngrășăminte rusești, dacă Europa este de acord să relaxeze sancțiunile asupra exporturilor rusești.

În Franța, între timp, recolta de porumb progresează rapid. Aproximativ 14% din suprafață a fost recoltată săptămâna trecută, dar recoltele sunt îngrijorătoare.

Asociația europeană a comerțului cu cereale Coceral și-a redus prognoza pentru recolta de porumb din UE la 51,9 milioane de tone de la 66,0 milioane de tone vineri, invocând vremea caldă și uscată.
loading ...