INDICELE PREȚURILOR LA CEREALE ȘI OLEAGINOASE A AJUNS LA CEL MAI RIDICAT NIVEL DIN ULTIMII 22 DE ANI. Lumea ar putea consuma cu 8 milioane de tone mai puține cereale

21 mar 2022

Consiliul Internațional al Cerealelor (ICG) preconizează o raționalizare a cererii pe piața cerealelor, din cauza blocajelor de la Marea Neagră și a prețurilor mai mari. Indicele prețurilor la cereale și oleaginoase este cel mai mare din ultimii 22 de ani, transmite AGROMEDIA, cu referire la ECONOMICA.NET.

Asta chiar dacă ICG estimează pentru acest an agricol o producție totală record de cereale de 2,28 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai mult decât estimase luna anterioară și cu 3% mai mare față de anul comercial trecut, urmare a creșterii estimate a producției de porumb în Ucraina, India și UE, cu un total de 4 milioane de tone. Din cauza războiului din Ucraina însă, cantitățile de cereale comercializate internațional au scăzut cu 9 milioane de tone, tranzacțiile globale sunt estimate acum la doar 415 milioane de tone. Astfel, se estimează o reducere a consumului de cereale cu aproximativ 8 tone.

La grâu, ICG estimează o producție mondială de 781 de milioane de tone, cu 3 milioane mai puțin față de anul trecut. La fel, au fost revizuite cantitățile tranzacționate între state cu 4 milioane de tone mai puțin, ajungând astfel la 194 de milioane de tone. Consumul estimat a scăzut cu 3 milioane și a ajuns la 778 milioane de tone. Și la porumb consumul estimat a scăzut cu 2 milioane de tone, în urma micșorării cu 6 milioane de tone a comerțului dintre state.

Ucraina asigură 15% din comerțul mondial de porumb și orz și 10% din comerțul mondial de grâu. Rusia asigură 20% din comerțul mondial cu grâu și 7% din comerțul cu orz. Astfel, războiul din Ucraina a dus la câștiguri mari pe piețele  de cereale și semințe oleaginoase. Ca urmare a îngrijorărilor legate de rezervele limitate ale exportatorilor din cauza întreruperilor circulației transportului maritim din Marea Neagră, subindicele IGC GOI pentru grâu a crescut cu 21%. De asemenea, subindicele IGC GOI pentru porumb a crescut cu 21%, atingând cel mai ridicat nivel de la începutul înregistrărilor (ianuarie 2000), deoarece oprirea exporturilor din Ucraina a provocat creșteri pe toate piețele exportatoare. Subindicele IGC GOI pentru orez a crescut cu 1% de la o lună la alta, în ideea că prețurile în creștere ale cerealelor ar putea submina consumul viitor. Subindicele IGC GOI pentru soia a crescut cu 7% față de raportul din februarie.

Conform analizei ICG, războiul dintre Ucraina și Rusia a perturbat piețele din două motive: cerealele produse în Ucraina nu mai ajung la importatori, iar producția de anul viitor ar putea fi compromisă. Consiliul Internațional al Cerealelor atrage atenția asupra unor riscuri semnificative de scădere a recoltelor de cereale și oleaginoase ale Ucrainei din 2022/23, ceea ce ar putea exacerba deficitul de aprovizionare la export pe termen mai lung. Pe lângă disponibilitățile limitate de combustibil, de inputuri agricole și de forță de muncă, accesul la unele câmpuri este în prezent imposibil, ceea ce duce la îngrijorări tot mai mari cu privire la capacitatea agricultorilor de a fertiliza culturile de iarnă și de a planta soiuri de primăvară.

Încărcările comerciale din porturile din Marea Neagră sunt în prezent suspendate în Ucraina, iar exporturile prin intermediul rutelor feroviare care traversează frontierele vestice ale țării, nu pot compensa volumele. Mai mult, recent a fost introdus un sistem de licențe de export pentru grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui, în timp ce expedierile de orz, secară, ovăz și mei sunt în prezent interzise.

În acest context, se estimează că exporturile suplimentare din alte direcții, inclusiv India, SUA, UE și Brazilia, vor compensa doar parțial livrările mai mici din Marea Neagră. Ținând cont de faptul că se așteaptă ca prețurile ridicate să raționalizeze cererea, se preconizează că în 2021/22 comerțul mondial cu grâu și porumb va fi inferior previziunilor anterioare, în timp ce pentru 2022/23 prevalează incertitudinile.

Mai mult, războiul a sporit îngrijorările legate de lanțurile globale de aprovizionare cu îngrășăminte, alimentate de sancțiunile impuse Rusiei și Bielorusiei. Creșterea prețurilor la gazele naturale, o materie primă esențială pentru producția de îngrășăminte, a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor. Toate aceste majorări în lanț ar putea avea un impact negativ asupra viitoarelor decizii privind suprafețele cultivate, cu posibile implicații asupra randamentelor globale și a calității culturilor.
 
loading ...