MAI PUȚINĂ SFECLĂ DE ZAHĂR. Ce așteptări au producătorii?

28 sep 2020
 
Nu doar grâul, porumbul și floarea-soarelui au fost afectate de secetă, ci și producția se sfeclă de zahăr. Asta spun producătorii care sunt în plin proces de recoltare. Ivan Goracioc din satul Pompa, raionul Fălești a semănat sfeclă de zahăr anul acesta pe o suprafață de 200 hectare. Până acum a strâns roada de pe aproximativ 60 de hectare. Agricultorul are contract cu “Sudzucker”, și respectiv recoltarea o face după graficul stabilit de către companie. Pentru că procesul se prelungește, fermierul mai speră că va ploua în această perioadă, iar sfecla va mai crește.
 
În condițiile anului 2020, roada este foarte mică, până la 20 tone la hectar. Nivelul de zahăr este de 17 %. La final de campanie deja vom putea face concluziile pentru a vedea dacă mai introducem această cultură în asolament. Totul depinde de ce iarnă ne așteaptă”, a spus Ivan Goracioc.
 
Este un an dificil și pentru compania “Sudzucker Moldova”. Fabrica de zahăr a planificat o recoltă pentru anul 2020 cu 30 la sută mai mare decât anul precedent. Volumul de roadă trebuia să fie de 260 mii tone pe toate suprafețele contractate, însă acest obiectiv evident că nu va fi atins fiindcă, la fel, ca fermierii are pierderi mari.
 
Am inspectat mai multe câmpuri cu ministrul Agriculturii Ion Perju. Am văzut situația reală și fermierii se așteaptă la o susținere din partea statului, deoarece pierderile sunt enorme, pentru că au fost investiții colosale, până la 30 mii lei/ha. În acest context, sunt gospodării ce vor ridica 20-25 tone la ha, asta ar însemna pierderi de 10-15 mii lei ha. Mai grav este că am reînsămânțat o suprafață mare de sfeclă de zahăr pentru că au fost suflate de vânt sau au înghețat”, a povestit Anatolie Gorodenco, șef al Direcției materie primă “Sudzucker Moldova”.
 
Campania de recoltare a sfeclă de zahăr e în toi, iar reprezentanții “Sudzucker” afirmă că acest proces este anevoios, deoarece pământul este uscat. La fel ca și producătorii, reprezentanții companiei își pun mari speranțe că în următoarele zile vor cădea precipitații, iar astfel roada va fi mai bună.
 
Să sperăm că statul va acorda măcar 5 mii lei la hectar celor care au avut pierderi la sfeclă în condițiile acestui an. La rândul nostru, fabrica va face tot posibilul să vină în întâmpinarea fermierilor cu un suport, pentru a mai menține interesul acestora față de această cultură. Zahărul produs de noi asigură nu doar exporturile, ci este important și pentru consumul intern. Nu ne dorim să importăm și acest produs. Iată de ce avem nevoie de strategii durabile de implementat și de suport. Sperăm că vor reuși să depășim criza, dar este necesar să ne unim, atât statul, fermierii cât și procesatorii”, a declarat șeful Departamentului materie primă “Sudzucker Moldova”.
 
Gorodenco mai spune că producătorii agricoli mizează să ia roadă bună de pe cele 10 la sută din toate suprafețele de plantații care au irigare.
 
Ne așteptăm la recolte de două ori mai mare decât pe suprafețele neirigate. Acesta fiind un punct strategic pentru dezvoltarea acestei ramuri. Problemele sunt legate de rezervele de apă insuficiente”, susține reprezentantul companiei.
 
În 2019, unii agricultori au strâns și câte 35 de tone de sfeclă de zahăr la hectar.
 
loading ...