NORMA DE SEMĂNAT ȘI RECOLTA GRÂULUI DE TOAMNĂ sau ce înseamnă MMB?

23 sep 2021
De Pavel Covali, absolvent al UASM, doctorand în științele solului, Estonia
 
Această opinie aparține unui consultant agricol independent, angajat de 133 producători agricoli care cultivă o suprafață totală de 19 950 ha aflate în aceleași condiții pedo-climaterice. Datorită recomandărilor oferite de către el, toți cei 133 de fermieri aplică o normă de semănat extrem de mică sau, cu alte cuvinte, o cantitate foarte mică de semințe. Bineînțeles ca acest lucru nu este pe placul distribuitorilor sau comercianților de semințe / inputuri.
 
În această regiune pedo-climaterică, recolta maximă a fost atinsă când densitatea plantelor de grâu la recoltare a fost de 5 600 000 de spice per hectar (560 spice / m2). În 2021, norma de semănat a jucat un rol pozitiv la obținerea unei recolte cu 1,6 tone mai mari la hectar. Deocamdată în țările din UE această creștere este egală cu 15% sau 398 € / ha.


 
Dependența sau corelația recoltei de grâu de norma de semănat se mărește odată cu reducerea precipitațiilor și ajunge să fie extrem de mare în anii secetoși. Recolta de grâu poate crește sau scădea între 15% și 27%, iar pe timp de secetă chiar și până la 49%.
 
Însă o recoltă bogată poate produce în același timp și dureri de cap! În 2021 cantitatea și calitatea boabelor de grâu a fost in mare parte bună datorită condițiilor climaterice aproape ideale. Prețul la grâu este bun în zona noastră de producere, deoarece în acest an condițiile climaterice nu au fost atât de favorabile peste tot în lume.
 
Să ne amintim de câmpul de grâu de 96 ha, care a avut o recoltă incredibilă de boabe de 10,6 t / ha. Acel fermier a recoltat aproximativ  cu 2,6 tone mai mult decât a planificat să recolteze. Următorul lucru important care l-a făcut a fost determinarea calității privind „masa a o mie de boabe” - MMB. În 2021, MMB de 60,1 g a fost aproape de maximum ce poate fi obținut pentru respectivul soi de grâu care are următoarele caracteristici:
• MMB variază între 49 și 61 g,
• numărul de boabe per spic variază între 41 și 51,
• posedă o rată moderată de înfrățire (spice per m2).


 
Densitatea de 5 600 000 de spice per ha este în rezultatul unei înfrățiri medii de 3,3 frați/lăstari tulpinali. Pentru aceasta este nevoie de semănat 1 750 000 de semințe germinabile per ha.
 
Bineînțeles că dvs. nu ar trebui să credeți tot ce spun consultanții agricoli și ar trebui să verificați orice recomandare oferită de aceștia. Pentru a putea vedea care este efectul normei de semănat asupra recoltei de grâu este nevoie să opriți semănătoarea „în mijlocul câmpului”, reglați cantitatea de semințe să fie mai mare cu 30 kg și apoi porniți semănătoarea să meargă 100 de metri. După aceasta opriți semănătoarea a doua oară, reduceți cantitatea de semințe înapoi cu 30 kg și mergeți alte 100 de metri. După această distanță iarăși opriți semănătoarea, reduceți cantitatea de semințe cu 30 kg și continuați mai departe alte 100 de metri. După care opriți semănătoarea a patra oară, reglați norma de semănat la norma inițială cu care ați început și terminați semănatul grâului de toamnă. Este important ca aceste loturi demonstrative să fie create în mijlocul câmpului, deoarece este nevoie ca ele să aibă aceleași condiții pedo-climaterice. Majoritatea din cei 133 de fermieri au creat câteva loturi demonstrative de acest tip. Mulți dintre ei chiar sunt mândri să arate aceste loturi altor fermieri și mai ales sunt mândri să le arate studenților, deoarece printre aceștia ar putea să fie și un viitor succesor / moștenitor fermier „care zâmbește pe sub mustață”.
 
Deoarece acum este deja timpul să vă pregătiți de semănatul grâului de toamnă, aș vrea să vă dau un sfat practic și util: grâul de toamnă iubește să fie semănat timpuriu și „rar”. Plantele se stresează când sunt apropiate prea mult una de alta în perioada de toamnă. Concurența pentru lumina solară stimulează alungirea tulpinii/ paiului la grâu și formarea unei cantități mult prea mare de biomasă. Acest lucru oferă un motiv în plus ca plantele de grâu să fie afectate de înghețurile de iarnă.
 
Vă doresc să aveți succes în afacerea dvs!


 
N.R. Urmăriți blogul lui Pavel Covali pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/ProvocareaSchimbariiinAgriculturadinMoldova/
 
loading ...